Orkiszowe markizy i pierniczki

Na wigilię jak głosi polska tradycja

Dwanaście dań przygotować

A dzieci ponosiła zawsze ambicja

by pierniczki udekorować

Niegdyś przez suszone owoce i przyprawy

Dziś lukier i inne ozdoby

Ozdabiając stół niemrawy

Dodając sztywności nieco swobody

A ja? Ja siedzę pod kocem popijając

Herbatkę zimową z piernikami

Leniwie książki czytając

Gdy za oknem pada śniegu płatkami

Jaki morał wierszyka naszego nowego uczestnika koła Cyryla? Że nie ważne jak spędzasz święta, nieodłącznym elementem świętowania są pierniczki! Stąd przepisy na dwie wersje wypieku: orkiszowe markizy i pierniczki, aby każdy mógł się w te święta zajadać chrupiącymi słodkościami.

Orkiszowe markizy

Ilość: ok. 20 szt. Czas: 1 h

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej + do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Słodzik: u nas chai tea latte, ale może też być zwykły cukier puder
  • 150 g kostki masła
  • 1 jajko
  • masło orzechowe o smaku piernika i pomarańczy
  • Gorzka czekolada (ewentualnie)

Przygotowanie:

  1. W dużej misce połączyć ze sobą suche składniki.
  2. Dodać pokrojone w kostkę masło i zmieszać, do otrzymania czegoś w rodzaju kruszonki.
  3. Na koniec dodać jajko i wyrabiać, do uzyskania jednolitej masy.
  4. Ciasto włożyć na 20 min do lodówki.
  5. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni (góra-dół).
  6. Rozwałkować ciasto na 0,5 cm podsypując mąką. Wykrajać koła kieliszkiem 50 ml.
  7. Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawić do piekarnika na ok. 12 min.
  8. Po upieczeniu odstawić ciastka do wystygnięcia, po czym nakładać na jedną część masło orzechowe i przykrywać drugą połówką.
  9. Wstawić do lodówki, aby masa się zwarła. Przed podaniem można polać polewą z gorzkiej czekolady.

Pierniczki

Wesołych świąt od wszystkich uczestników koła!

Powrót na górę