Warzywne wingsy z buraczanymi frytkami

Warzywne wingsy niczym z restauracji „Hard Rock Cafe”! Można powiedzieć, że nawet w wersji premium, z racji na dodatek smażonych boczniaków oraz buraczanych frytek. Jako dip wystarczy sam sos sojowy, ale dla większych łakomczuszków polecamy domowe guacamole. Wszystkie warzywa, nawet awokado, w przystępnej cenie możecie dostać w warzywniaku „Sad u dziadka”.

Czas: 40-60 min Ilość: 2-3 osoby (ok. 960 g)

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 200 g boczniaków
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g bułki tartej (u nas bezglutenowa)
  • olej do smażenia
  • 2 małe buraki
  • oliwa do pieczenia
  • Zioła: prowansalskie/ oregano/ sól/ pieprz ziołowy/ papryka słodka
  • Guacamole: awokado, cytryna, pomidor, sól, pieprz, ewentualnie czosnek

Przygotowanie:

  1. Buraka obierać i pokroić w grube prostokąty przypominające frytki.
  2. W międzyczasie nagrzać piekarnik góra-dół na 180 stopni.
  3. Na piecu postawić garnek z osoloną wodą.
  4. Tak przygotowane warzywo wymieszać w misce z przyprawami i 1 łyżą oliwy.
  5. Rozłożyć na 1/2 blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do pieca.
  6. Przygotować kalafiora: warzywo opłukać pod zimną wodą. Następnie należy odciąć wystający głąb, a także okalające go liście, a na koniec różyczki.
  7. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, kalafior wrzucić do wrzątku i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut.
  8. Do dwóch osobnych misek przygotować panierkę: w jednej jajka wymieszać z mlekiem i przyprawami, a do drugiej wsypać samą bułkę tartą.
  9. Ugotowany kalafior odsączyć na sitku i po lekkim wystygnięciu wsadzić do jajka, a potem do bułki tartej. Najlepiej wybrać większe miski i różyczki tylko potrząsnąć.
  10. Tak przygotowane warzywo rozłożyć na drugiej części blaszki i wstawić na ok. 15 min.
  11. Na koniec zabrać się za boczniaki: umyć je w całości i osuszyć. Odciąć jedynie twarde końce.
  12. Grzyby od razu wrzucić do jajka i bułki tartej (tej samej co po kalafiorze), ale smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu na patelni.
  13. Gdy boczniaki zbrązowieją, odsączyć je na ręczniku papierowym.
  14. Przygotować 4 miski. Każde warzywo umieścić w innej misce, a do 4 włożyć preferowany dip.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy (bez guacamole):

Wartość odżywczaw 100 gw porcji (320 g)
Wartość energetyczna127 kcal405 kcal
Tłuszcz3,3 g10,6 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe0,5 g1,6 g
Węglowodany21,5 g68,7 g
w tym cukry2,4 g7,8 g
Błonnik3,1 g10 g
Białko4,6 g14,8 g

Smacznego!

Powrót na górę