
- przez Julia Morgała
Warzywne wingsy niczym z restauracji „Hard Rock Cafe”! Można powiedzieć, że nawet w wersji premium, z racji na dodatek smażonych boczniaków oraz buraczanych frytek. Jako dip wystarczy sam sos sojowy, ale dla większych łakomczuszków polecamy domowe guacamole. Wszystkie warzywa, nawet awokado, w przystępnej cenie możecie dostać w warzywniaku „Sad u dziadka”.
Czas: 40-60 min Ilość: 2-3 osoby (ok. 960 g)
Składniki:

- 1/2 kalafiora
- 200 g boczniaków
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
- 200 g bułki tartej (u nas bezglutenowa)
- olej do smażenia
- 2 małe buraki
- oliwa do pieczenia
- Zioła: prowansalskie/ oregano/ sól/ pieprz ziołowy/ papryka słodka
- Guacamole: awokado, cytryna, pomidor, sól, pieprz, ewentualnie czosnek
Przygotowanie:

- Buraka obierać i pokroić w grube prostokąty przypominające frytki.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik góra-dół na 180 stopni.
- Na piecu postawić garnek z osoloną wodą.
- Tak przygotowane warzywo wymieszać w misce z przyprawami i 1 łyżą oliwy.
- Rozłożyć na 1/2 blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do pieca.
- Przygotować kalafiora: warzywo opłukać pod zimną wodą. Następnie należy odciąć wystający głąb, a także okalające go liście, a na koniec różyczki.
- Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, kalafior wrzucić do wrzątku i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut.
- Do dwóch osobnych misek przygotować panierkę: w jednej jajka wymieszać z mlekiem i przyprawami, a do drugiej wsypać samą bułkę tartą.
- Ugotowany kalafior odsączyć na sitku i po lekkim wystygnięciu wsadzić do jajka, a potem do bułki tartej. Najlepiej wybrać większe miski i różyczki tylko potrząsnąć.
- Tak przygotowane warzywo rozłożyć na drugiej części blaszki i wstawić na ok. 15 min.
- Na koniec zabrać się za boczniaki: umyć je w całości i osuszyć. Odciąć jedynie twarde końce.
- Grzyby od razu wrzucić do jajka i bułki tartej (tej samej co po kalafiorze), ale smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu na patelni.
- Gdy boczniaki zbrązowieją, odsączyć je na ręczniku papierowym.
- Przygotować 4 miski. Każde warzywo umieścić w innej misce, a do 4 włożyć preferowany dip.
W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy (bez guacamole):
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (320 g) |
Wartość energetyczna | 127 kcal | 405 kcal |
Tłuszcz | 3,3 g | 10,6 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,5 g | 1,6 g |
Węglowodany | 21,5 g | 68,7 g |
w tym cukry | 2,4 g | 7,8 g |
Błonnik | 3,1 g | 10 g |
Białko | 4,6 g | 14,8 g |

Smacznego!