Makaron ryżowy po chińsku z warzywami

Orientalne danie zwieńczone lokalną papryką- przenieś Chiny do Wrocławia!

Ilość osób: 2 Czas: 15 min

Składniki:

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego bezglutenowego
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone (można pominąć)
  • kilka gałązek dymki, pokrojone w 2 cm kawałki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 30 g sezamu czarnego
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć czosnek do uwolnienia aromatu.
  2. Dodać warzywa, smażyć przez 8 min, aż do odprawowania wody.
  3. W międzyczasie zalać makaron wrzątkiem i zostawić pod wieczkiem na 5 min.
  4. Po tym czasie makaron dorzucić do warzyw na patelnię.
  5. Dodać sos sojowy, przyprawę i olej sezamowy.
  6. Całość wymieszać i smażyć przez 3 min.
  7. W międzyczasie pokroić paprykę w paski.
  8. Przed podaniem posypać danie dymką oraz sezamem. Podawać z dodatkiem surowej papryki, dla przyjemnej chrupkości.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:

Wartość odżywczaw 100 gw porcji (250 g)
Wartość energetyczna188 kcal470 kcal
Tłuszcz6,4 g16 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,64 g1,6 g
Węglowodany31,2 g77,9 g
w tym cukry0,6 g1,5 g
Błonnik2,8 g6,9 g
Białko4,6 g11,5 g

Smacznego!

Powrót na górę