
- przez Julia Morgała
Orientalne danie zwieńczone lokalną papryką- przenieś Chiny do Wrocławia!
Ilość osób: 2 Czas: 15 min
Składniki:
- 150 g makaronu ryżowego
- 1/2 opakowania mieszanki warzyw chińskich
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego bezglutenowego
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone (można pominąć)
- kilka gałązek dymki, pokrojone w 2 cm kawałki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 30 g sezamu czarnego
- pół czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski

Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć czosnek do uwolnienia aromatu.
- Dodać warzywa, smażyć przez 8 min, aż do odprawowania wody.
- W międzyczasie zalać makaron wrzątkiem i zostawić pod wieczkiem na 5 min.
- Po tym czasie makaron dorzucić do warzyw na patelnię.
- Dodać sos sojowy, przyprawę i olej sezamowy.
- Całość wymieszać i smażyć przez 3 min.
- W międzyczasie pokroić paprykę w paski.
- Przed podaniem posypać danie dymką oraz sezamem. Podawać z dodatkiem surowej papryki, dla przyjemnej chrupkości.
W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (250 g) |
Wartość energetyczna | 188 kcal | 470 kcal |
Tłuszcz | 6,4 g | 16 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,64 g | 1,6 g |
Węglowodany | 31,2 g | 77,9 g |
w tym cukry | 0,6 g | 1,5 g |
Błonnik | 2,8 g | 6,9 g |
Białko | 4,6 g | 11,5 g |

Smacznego!