Kolorowa zapiekanka warzywna

Kolorowa zapiekanka warzywna, szybkie danie pełne witamin i minerałów!! Świeże warzywa dostaniecie w warzywniaku „Sad u dziadka”.

Czas: 30 minut Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 2 bataty
  • 1 cukinia
  • 50 g masła
  • 500 ml mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Umyć wszystkie warzywa, bataty obrać ze skóry.
  2. Kalafiora podzielić na różyczki i podgotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 5 minut.
  3. Batata i cukinie pokroić w niedużą kostkę.
  4. W garnku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa.
  5. Następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek!).
  6. Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty.
  7. Sos można doprawić świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
  8. Wszystkie warzywa przełożyć do foremki żaroodpornej i polać przygotowanym sosem beszamelowym.
  9. Przykryć zapiekankę pokrywką/folią aluminiową i piec w 180°C przez ok. 20 minut, do miękkości warzyw.
  10. Podawać na ciepło, można posypać świeżą kolendrą.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:

Wartość odżywczaw 100 gw porcji (380 g)
Wartość energetyczna80 kcal305 kcal
Tłuszcz3,3 g12,6 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe2,1 g8,1 g
Węglowodany10,5 g39,9 g
w tym cukry3,7 g14 g
Błonnik1,5 g5,7 g
Białko2,5 g9,4 g

Smacznego!

Powrót na górę