

Kolorowa zapiekanka warzywna, szybkie danie pełne witamin i minerałów!! Świeże warzywa dostaniecie w warzywniaku „Sad u dziadka”.
Czas: 30 minut Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 2 bataty
- 1 cukinia
- 50 g masła
- 500 ml mleka
- 40 g mąki pszennej
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Umyć wszystkie warzywa, bataty obrać ze skóry.
- Kalafiora podzielić na różyczki i podgotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 5 minut.
- Batata i cukinie pokroić w niedużą kostkę.
- W garnku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa.
- Następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek!).
- Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty.
- Sos można doprawić świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Wszystkie warzywa przełożyć do foremki żaroodpornej i polać przygotowanym sosem beszamelowym.
- Przykryć zapiekankę pokrywką/folią aluminiową i piec w 180°C przez ok. 20 minut, do miękkości warzyw.
- Podawać na ciepło, można posypać świeżą kolendrą.
W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (380 g) |
Wartość energetyczna | 80 kcal | 305 kcal |
Tłuszcz | 3,3 g | 12,6 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 2,1 g | 8,1 g |
Węglowodany | 10,5 g | 39,9 g |
w tym cukry | 3,7 g | 14 g |
Błonnik | 1,5 g | 5,7 g |
Białko | 2,5 g | 9,4 g |
Smacznego!