

Szukasz pomysłów co położyć na swoją kanapkę zamiast żółtego sera? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś, ten przepis jest dla ciebie. Szybka, pożywna i pełna smaku pasta rybna ożywi twoje kanapki i odżywi twój organizm. Świeże, wędzone ryby z zaufanego źródła możecie dostać w warzywniaku „Sad u dziadka”!!
Czas: 30 minut Ilość: 2 porcje (ok. 460 g)
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 2 papryki czerwone
- 1/2 małej cebuli
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
- opcjonalnie: pestki słonecznika
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj i usuń z niej niejadalne części.
- Piecz na blaszce w 200°C przez ok. 20-25 minut.
- W międzyczasie obierz makrelę pozbywając się wszystkich ości i przełóż do miski.
- Cebulę obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- Gdy papryka się upiecze usuń z niej skórę i dodaj do miski z rybą.
- Cebulę dodaj do miski oraz przypraw pieprzem i solą do smaku.
- Zblenduj albo rozgnieć widelcem do uzyskania konsystencji pasty.
- Całość można posypać słonecznikiem.
- Podawaj z ulubionym chlebem.
W tabeli przedstawiono wartość odżywczą pasty:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (230 g) |
Wartość energetyczna | 84 kcal | 193 kcal |
Tłuszcz | 4,6 g | 10,5 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1,1 g | 2,5 g |
Węglowodany | 4,9 g | 11,2 g |
w tym cukry | 3,3 g | 7,7 g |
Błonnik | 1,4 g | 3,3 g |
Białko | 6,6 g | 15,2 g |
Smacznego!