Pasta rybna na kanapkę

Szukasz pomysłów co położyć na swoją kanapkę zamiast żółtego sera? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś, ten przepis jest dla ciebie. Szybka, pożywna i pełna smaku pasta rybna ożywi twoje kanapki i odżywi twój organizm. Świeże, wędzone ryby z zaufanego źródła możecie dostać w warzywniaku „Sad u dziadka”!!

Czas: 30 minut Ilość: 2 porcje (ok. 460 g)

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 2 papryki czerwone
  • 1/2 małej cebuli
  • pieprz – do smaku
  • sól – do smaku
  • opcjonalnie: pestki słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj i usuń z niej niejadalne części.
  2. Piecz na blaszce w 200°C przez ok. 20-25 minut.
  3. W międzyczasie obierz makrelę pozbywając się wszystkich ości i przełóż do miski.
  4. Cebulę obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
  5. Gdy papryka się upiecze usuń z niej skórę i dodaj do miski z rybą.
  6. Cebulę dodaj do miski oraz przypraw pieprzem i solą do smaku.
  7. Zblenduj albo rozgnieć widelcem do uzyskania konsystencji pasty.
  8. Całość można posypać słonecznikiem.
  9. Podawaj z ulubionym chlebem.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą pasty:

Wartość odżywczaw 100 gw porcji (230 g)
Wartość energetyczna84 kcal193 kcal
Tłuszcz4,6 g10,5 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe1,1 g2,5 g
Węglowodany4,9 g11,2 g
w tym cukry3,3 g7,7 g
Błonnik1,4 g3,3 g
Białko6,6 g15,2 g

Smacznego!

Powrót na górę