Zupa kalafiorowa

Szybka, pożywna zupa, która idealnie sprawdzi się na zimne, ciemne dni!!

Czas: 30 minut Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 400 g ziemniaków
  • 1 średnia marchew
  • 1 dymka ze szczypiorkiem lub mała cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1,5L bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g śmietany kwaśnej 18% (ok. 4 łyżek)
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Usuń liście z kalafiora, umyj pod bieżącą wodą i pokrój na różyczki.
  2. Ziemniaki i marchew obierz ze skóry, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie plastry.
  3. Posiekaj dymkę ze szczypiorkiem lub cebulę w drobną kostkę.
  4. Do dużego garnka wlej 1,5L bulionu warzywnego lub drobiowego i dodaj przygotowane wcześniej warzywa oraz przyprawy: sól, pieprz, kurkumę (dla nadania bardziej żółtej barwy zupie).
  5. Zupę zagotuj, następnie zmniejsz moc do takiej, aby zupa lekko mrugała i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut (do miękkości warzyw).
  6. Gdy warzywa są już miękkie dodaj masło klarowane.
  7. Na samym końcu dodaj śmietanę 18%, pamiętając o jej zahartowaniu. W szklance lub miseczce umieść śmietanę i wlej chochelkę gorącej zupy z garnka, zamieszaj i dodaj do garnka z gotową zupą.
  8. Całość zamieszaj, ponownie zagotuj i sprawdź smak, by ewentualnie dodać więcej soli lub pieprzu.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą zupy:

Wartość odżywczaw 100 gw porcji (ok. 650 g)
Wartość energetyczna35 kcal225 kcal
Tłuszcz1,4 g9,2 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe0,8 g5,2 g
Węglowodany4,8 g31,5 g
w tym cukry1,2 g8,1 g
Błonnik1 g6,3 g
Białko1,1 g6,9 g

Smacznego!

Powrót na górę