

Szybka, pożywna zupa, która idealnie sprawdzi się na zimne, ciemne dni!!
Czas: 30 minut Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 1 kalafior
- 400 g ziemniaków
- 1 średnia marchew
- 1 dymka ze szczypiorkiem lub mała cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1,5L bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 g śmietany kwaśnej 18% (ok. 4 łyżek)
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
- Usuń liście z kalafiora, umyj pod bieżącą wodą i pokrój na różyczki.
- Ziemniaki i marchew obierz ze skóry, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w cienkie plastry.
- Posiekaj dymkę ze szczypiorkiem lub cebulę w drobną kostkę.
- Do dużego garnka wlej 1,5L bulionu warzywnego lub drobiowego i dodaj przygotowane wcześniej warzywa oraz przyprawy: sól, pieprz, kurkumę (dla nadania bardziej żółtej barwy zupie).
- Zupę zagotuj, następnie zmniejsz moc do takiej, aby zupa lekko mrugała i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut (do miękkości warzyw).
- Gdy warzywa są już miękkie dodaj masło klarowane.
- Na samym końcu dodaj śmietanę 18%, pamiętając o jej zahartowaniu. W szklance lub miseczce umieść śmietanę i wlej chochelkę gorącej zupy z garnka, zamieszaj i dodaj do garnka z gotową zupą.
- Całość zamieszaj, ponownie zagotuj i sprawdź smak, by ewentualnie dodać więcej soli lub pieprzu.
W tabeli przedstawiono wartość odżywczą zupy:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 650 g) |
Wartość energetyczna | 35 kcal | 225 kcal |
Tłuszcz | 1,4 g | 9,2 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,8 g | 5,2 g |
Węglowodany | 4,8 g | 31,5 g |
w tym cukry | 1,2 g | 8,1 g |
Błonnik | 1 g | 6,3 g |
Białko | 1,1 g | 6,9 g |
Smacznego!