Bulion azjatycki z pierożkami dim sum

Aromatyczne smaki prosto z kuchni azjatyckiej. Ciekawa propozycja dla fanów tego zakątku świata. A jeśli jeszcze nie próbowałeś takich smaków to zachęcamy!! Warzywa do przygotowania tego dania zostały pozyskane z wrocławskiego warzywniaka „Sad u dziadka”.

Bulion – składniki i sposób przygotowania:

  • marchew x 2
  • pietruszka x 2
  • por
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • imbir x 3 plastry
  • sos sojowy jasny
  • kolendra
  • pół cebuli
  • sól, pieprz, cukier
  1. Porcje zalewamy zimną wodą i zaczynamy gotować na małym ogniu. Dodajemy sól i pieprz.
  2. Gdy bulion zacznie wrzeć zbieramy szumowiny i dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz por.
  3. Po godzinie dodajemy plasterki imbiru, kolendre, całość gotujemy jeszcze około 30 minut.
  4. Przygotowany wywar odcedzamy, ogrzewając dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku.

Pierożki dim sum – składniki i sposób przygotowania:

  • mąka pszenna – 1,5 szkl.
  • sól – ½ łyżeczki
  • wrząca woda – 1 szkl.
  • łyżeczka oleju
  • kapusta włoska ¼ 
  • mięso mielone wołowe – 500 g
  • marchew – 1 szt.
  • kolendra 
  • czosnek
  • olej – 1 łyżka
  • sos sojowy
  • imbir w proszku
  • sól, pieprz
  • ew. płatki chili
  1. Kapustę włoską można drobno posiekać i sparzyć.
  2. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, kolendrę drobno posiekać.
  3. Przygotowane warzywa wymieszać z mięsem, przyprawami, sosem sojowym oraz łyżką oleju. Farsz odstawić. 
  4. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i zaparzyć wrzącą wodą. Wodę dodawać stopniowo, mieszając ciasto nożem do odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić. Tak przygotowane ciasto cienko rozwałkować, wycinać okręgi, dodać farsz i formować w sakiewki.
  5. Pierożki gotować na parze przez około 10-20 min.
  6. Przygotowane pierożki podawać z bulionem.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą pierożków z bulionem:

Wartość odżywczaw 100 gw porcji (440g)
Wartość energetyczna85,55 kcal376, 4 kcal
Tłuszcz1,8 g7,9 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe0,5 g2,2 g
Węglowodany10,27 g45,2 g
w tym cukry0,55 g2,4 g
Błonnik0,70 g3,1 g
Białko7,02 g30,9 g

Smacznego!

Powrót na górę