

Aromatyczne smaki prosto z kuchni azjatyckiej. Ciekawa propozycja dla fanów tego zakątku świata. A jeśli jeszcze nie próbowałeś takich smaków to zachęcamy!! Warzywa do przygotowania tego dania zostały pozyskane z wrocławskiego warzywniaka „Sad u dziadka”.
Bulion – składniki i sposób przygotowania:
- marchew x 2
- pietruszka x 2
- por
- porcja rosołowa z kurczaka
- imbir x 3 plastry
- sos sojowy jasny
- kolendra
- pół cebuli
- sól, pieprz, cukier
- Porcje zalewamy zimną wodą i zaczynamy gotować na małym ogniu. Dodajemy sól i pieprz.
- Gdy bulion zacznie wrzeć zbieramy szumowiny i dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz por.
- Po godzinie dodajemy plasterki imbiru, kolendre, całość gotujemy jeszcze około 30 minut.
- Przygotowany wywar odcedzamy, ogrzewając dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku.
Pierożki dim sum – składniki i sposób przygotowania:
- mąka pszenna – 1,5 szkl.
- sól – ½ łyżeczki
- wrząca woda – 1 szkl.
- łyżeczka oleju
- kapusta włoska ¼
- mięso mielone wołowe – 500 g
- marchew – 1 szt.
- kolendra
- czosnek
- olej – 1 łyżka
- sos sojowy
- imbir w proszku
- sól, pieprz
- ew. płatki chili
- Kapustę włoską można drobno posiekać i sparzyć.
- Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, kolendrę drobno posiekać.
- Przygotowane warzywa wymieszać z mięsem, przyprawami, sosem sojowym oraz łyżką oleju. Farsz odstawić.
- Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i zaparzyć wrzącą wodą. Wodę dodawać stopniowo, mieszając ciasto nożem do odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić. Tak przygotowane ciasto cienko rozwałkować, wycinać okręgi, dodać farsz i formować w sakiewki.
- Pierożki gotować na parze przez około 10-20 min.
- Przygotowane pierożki podawać z bulionem.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą pierożków z bulionem:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (440g) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 85,55 kcal | 376, 4 kcal |
Tłuszcz | 1,8 g | 7,9 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,5 g | 2,2 g |
Węglowodany | 10,27 g | 45,2 g |
w tym cukry | 0,55 g | 2,4 g |
Błonnik | 0,70 g | 3,1 g |
Białko | 7,02 g | 30,9 g |
Smacznego!