Sałatka śledziowa z buraczkami

Nie masz pomysłu co zjeść na kolację? Przychodzimy z przepyszną i odżywczą sałatką ze śledzi oraz buraczków. Jest ona doskonałym źródłem potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, żelaza, witaminy D czy też witamin z grupy B. Jej smak zaskoczy Twoje podniebienie!!

Czas: 1,5h Ilość: 4 porcje (ok. 1380 g)

Składniki:

  • 2 gotowane buraki ćwikłowe – około 400 g
  • 3 filety śledziowe np. z oleju – do 300 g
  • 250 g ugotowanych ziemniaków 
  • 2 średnie ogórki kiszone – około 100 g
  • pół małej cebuli białej – około 50 g
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego – około 120 g
  • 1 łyżka majonezu – około 20 g
  • 3 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Umieść buraki w garnku (bez obierania) i gotuj na małej mocy pod przykryciem około godziny. 
  2. Do buraków dodaj nieobrane ziemniaki. Gotuj razem z burakami około 20 minut. 
  3. Po ugotowaniu warzyw odłóż je do przestudzenia.
  4. Przestudzone warzywa obierz ze skóry. Taka skórka schodzi sama przez lekkie zeskrobywanie jej nożem.
  5. Jajka ugotuj na twardo – około 8-10 minut. Po przestudzeniu pokrój w kostkę. 
  6. Pokrój buraki, ziemniaki, ogórki w kostkę około 1cm. 
  7. Cebulę posiekaj na drobną kostkę. 
  8. Śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kawałki około 1,5cm. Jeśli używasz śledzi ze słonej zalewy przepłukaj je pod bieżącą, zimną wodą. 
  9. Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem i majonezem. 
  10. Dodaj sól i pieprz według uznania.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:

Wartość odżywczaw 100 gw porcji (ok. 345 g)
Wartość energetyczna128 kcal443 kcal
Tłuszcz8,9 g30,8 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe1,3 g4,4 g
Węglowodany6,3 g21,9 g
w tym cukry2,4 g8,2 g
Błonnik1 g3,3 g
Białko6,1 g21,2 g

Smacznego!

Powrót na górę