

Nie masz pomysłu co zjeść na kolację? Przychodzimy z przepyszną i odżywczą sałatką ze śledzi oraz buraczków. Jest ona doskonałym źródłem potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, żelaza, witaminy D czy też witamin z grupy B. Jej smak zaskoczy Twoje podniebienie!!
Czas: 1,5h Ilość: 4 porcje (ok. 1380 g)
Składniki:
- 2 gotowane buraki ćwikłowe – około 400 g
- 3 filety śledziowe np. z oleju – do 300 g
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 2 średnie ogórki kiszone – około 100 g
- pół małej cebuli białej – około 50 g
- 6 łyżek jogurtu naturalnego – około 120 g
- 1 łyżka majonezu – około 20 g
- 3 jajka na twardo
Sposób przygotowania:
- Umieść buraki w garnku (bez obierania) i gotuj na małej mocy pod przykryciem około godziny.
- Do buraków dodaj nieobrane ziemniaki. Gotuj razem z burakami około 20 minut.
- Po ugotowaniu warzyw odłóż je do przestudzenia.
- Przestudzone warzywa obierz ze skóry. Taka skórka schodzi sama przez lekkie zeskrobywanie jej nożem.
- Jajka ugotuj na twardo – około 8-10 minut. Po przestudzeniu pokrój w kostkę.
- Pokrój buraki, ziemniaki, ogórki w kostkę około 1cm.
- Cebulę posiekaj na drobną kostkę.
- Śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kawałki około 1,5cm. Jeśli używasz śledzi ze słonej zalewy przepłukaj je pod bieżącą, zimną wodą.
- Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem i majonezem.
- Dodaj sól i pieprz według uznania.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (ok. 345 g) |
Wartość energetyczna | 128 kcal | 443 kcal |
Tłuszcz | 8,9 g | 30,8 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1,3 g | 4,4 g |
Węglowodany | 6,3 g | 21,9 g |
w tym cukry | 2,4 g | 8,2 g |
Błonnik | 1 g | 3,3 g |
Białko | 6,1 g | 21,2 g |
Smacznego!