Pizzerinki z cukinii

W piątek świętowaliście tłusto dzień pizzy? My po tłustym czwartku wybraliśmy lekki, wegański zamiennik. Smacznie, wcale nie znaczy tłusto i niezdrowo!

Czas: 30 min Ilość: 10 mini sztuk

Składniki:

  • 1 nieco gubsza cukinia, ok. 500 g
  • kilka pieczarek ok. 100-150 g
  • 1 łyżka masła
  • ok. 8-10 łyżek passaty
  • 2 łyżki pomidorów suszonych + 1 łyżka ich zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • suszone oregano i bazylia
  • świeża bazylia i tarty ser (opcjonalnie)
  • majonez wegański z przyprawami do podania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
  2. Cukinię umyć, osuszyć i przyciąć na końcach. Pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
  3. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnie i czekać, aż odparują wodę.
  4. W międzyczasie cukinię ugrillować ok. 1-2 min z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej wysmarowanej zalewą z suszonych pomidorów. Ułożyć je na blaszce do pieczenia.
  5. Dodać do pieczarek 1 łyżkę masła. Po chwili dodać pomidory suszone oraz passatę. Doprawić przyprawami (sól, pieprz, suszona bazylia) i chwilę podgotować na średnim ogniu do zgęstnienia. Często mieszać.
  6. Cukinie posmarować sosem pomidorowym (ok. 1 – 2 łyżeczki na plaster) i posypać suszonym oregano. Ewentualnie posypać po szczypcie tartego sera.
  7. Wstawić do piekarnika i piec przez 5-10 minut do miękkości cukinii.
  8. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią. Podawać z wegańskim majonezem z przyprawami (czosnek granulowany, chilli, sól i pieprz).

Smacznego!

Powrót na górę