
- przez Julia Morgała
W piątek świętowaliście tłusto dzień pizzy? My po tłustym czwartku wybraliśmy lekki, wegański zamiennik. Smacznie, wcale nie znaczy tłusto i niezdrowo!
Czas: 30 min Ilość: 10 mini sztuk
Składniki:
- 1 nieco gubsza cukinia, ok. 500 g
- kilka pieczarek ok. 100-150 g
- 1 łyżka masła
- ok. 8-10 łyżek passaty
- 2 łyżki pomidorów suszonych + 1 łyżka ich zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- suszone oregano i bazylia
- świeża bazylia i tarty ser (opcjonalnie)
- majonez wegański z przyprawami do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
- Cukinię umyć, osuszyć i przyciąć na końcach. Pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
- Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnie i czekać, aż odparują wodę.
- W międzyczasie cukinię ugrillować ok. 1-2 min z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej wysmarowanej zalewą z suszonych pomidorów. Ułożyć je na blaszce do pieczenia.
- Dodać do pieczarek 1 łyżkę masła. Po chwili dodać pomidory suszone oraz passatę. Doprawić przyprawami (sól, pieprz, suszona bazylia) i chwilę podgotować na średnim ogniu do zgęstnienia. Często mieszać.
- Cukinie posmarować sosem pomidorowym (ok. 1 – 2 łyżeczki na plaster) i posypać suszonym oregano. Ewentualnie posypać po szczypcie tartego sera.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 5-10 minut do miękkości cukinii.
- Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią. Podawać z wegańskim majonezem z przyprawami (czosnek granulowany, chilli, sól i pieprz).
Smacznego!