Mini Serniczki dyniowe na skyrze roślinnym

Mini Serniczki dyniowe na skyrze roślinnym

Jesienna propozycja na słodko z przemyceniem dyni w środku. Dobrze sprawdzi się w jesienno-zimowe popołudnia z filiżanką kawy w ręku!!

Sposób przygotowania – puree z dynii:

  1. Dynie myjemy, dzielimy na pół i usuwamy pestki. Przygotowaną dynie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
  3. Z ostudzonej usuwamy skórkę, a następnie blendujemy na gładką masę.

Spód – składniki i sposób przygotowania:

  • 65 g czekolady mlecznej z orzechami
  • 65g masła
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
  • 50 g cukru
  1. Czekoladę drobno siekamy i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej.
  2. Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzoną masę czekoladową oraz mąkę.
  3. Do wysmarowanych masłem/ margaryną kokilek wylewamy spód.
  4. Spody odpiekamy w 180 stopniach przez 7-10 minut.

Masa jogurtowa – składniki i sposób przygotowania:

  • 400 g puree z dynii
  • wegański skyr 200g 
  • jogurt kokosowy naturalny 100g
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • przyprawy korzenne, cynamon

Dodatkowo:

  • kokilki ceramiczne
  • masło/margaryna do wysmarowania spodu
  • czekolada
  1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Żółtka ucieramy z dyniowym puree, skyrem i jogurtem. Na koniec dodajemy przyprawy i przesianą mąkę.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, delikatnie dodajemy do masy jogurtowej, mieszając szpatułką.
  5. Gotową masę wylewamy na formę.
  6. Serniczki pieczemy w 175 stopniach przez 50- 60 minut lub do suchego patyczka, po upieczeniu studzimy w wyłączonym piekarniku.
  7. Podajemy ze startą czekoladą.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą deseru:

Wartość odżywczaw 100 gw porcji (243 g)
Wartość energetyczna175,71 kcal428,38 kcal
Tłuszcz53,95 g22,2 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe5,02 g12,2 g
Węglowodany19,22 g46,7 g
w tym cukry10,25 g24,9 g
Błonnik1,28 g3,1 g
Białko4,73 g11,5 g

Smacznego!

Powrót na górę