

Jesienna propozycja na słodko z przemyceniem dyni w środku. Dobrze sprawdzi się w jesienno-zimowe popołudnia z filiżanką kawy w ręku!!
Sposób przygotowania – puree z dynii:
- Dynie myjemy, dzielimy na pół i usuwamy pestki. Przygotowaną dynie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
- Z ostudzonej usuwamy skórkę, a następnie blendujemy na gładką masę.
Spód – składniki i sposób przygotowania:
- 65 g czekolady mlecznej z orzechami
- 65g masła
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 50 g cukru
- Czekoladę drobno siekamy i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej.
- Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzoną masę czekoladową oraz mąkę.
- Do wysmarowanych masłem/ margaryną kokilek wylewamy spód.
- Spody odpiekamy w 180 stopniach przez 7-10 minut.
Masa jogurtowa – składniki i sposób przygotowania:
- 400 g puree z dynii
- wegański skyr 200g
- jogurt kokosowy naturalny 100g
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- przyprawy korzenne, cynamon
Dodatkowo:
- kokilki ceramiczne
- masło/margaryna do wysmarowania spodu
- czekolada
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka ucieramy z dyniowym puree, skyrem i jogurtem. Na koniec dodajemy przyprawy i przesianą mąkę.
- Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, delikatnie dodajemy do masy jogurtowej, mieszając szpatułką.
- Gotową masę wylewamy na formę.
- Serniczki pieczemy w 175 stopniach przez 50- 60 minut lub do suchego patyczka, po upieczeniu studzimy w wyłączonym piekarniku.
- Podajemy ze startą czekoladą.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą deseru:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji (243 g) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 175,71 kcal | 428,38 kcal |
Tłuszcz | 53,95 g | 22,2 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 5,02 g | 12,2 g |
Węglowodany | 19,22 g | 46,7 g |
w tym cukry | 10,25 g | 24,9 g |
Błonnik | 1,28 g | 3,1 g |
Białko | 4,73 g | 11,5 g |
Smacznego!