
- przez Julia Morgała
Odmian ryżu jest mnóstwo: basmati, jaśminowy, brązowy, a nawet czarny, ale dla nas to nadal za mało, dlatego przygotowaliśmy ryż ZIELONY! Brokułowy ryż można podać bezpośrednio na talerzu z jajkiem, bądź przy większej ilości zapiec go w pieczarkach i podać z jajecznym chipsem, pycha!
Czas: 15-30 min (zależy od wersji) Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 300 g brokuła
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 cebuli
- 2 łyżki oleju roślinnego lub masła
- po 2 łyżki posiekanych pestek dyni i orzechów włoskich lub nerkowca
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, ostrej i słodkiej papryki w proszku, oregano
- szczypiorek lub natka pietruszki
- sok z cytryny
- 2 jajka
- 6 pieczarek*

Przygotowanie:
- Brokuła podzielić na mniejsze części i posiekać w rozdrabniaczu lub melakserze na małe kawałeczki.
- Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać w kosteczkę w rozdrabniaczu lub nożem na desce.
- Na patelni roztopić tłuszcz. Dodać czosnek, cebulę, pestki dyni oraz posiekane orzechy. Mieszając drewnianą łyżką smażyć wszystko ok. 5 min lekko rumieniąc składniki.
- Dodać żurawinę, brokuła oraz wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć wszystko przez ok. 5-7 min. Od czasu do czasu można skrapiać składniki łyżką wody.
- Posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny.
- Na oddzielnej patelni na łyżeczce oleju usmażyć jajka sadzone i podawać z ryżem.
- Przy większej ilości czasu dokładnie nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec w nim przez 20 min dokładnie umyte i wydrążone pieczarki, wypełnione zielonym farszem.*

Smacznego!