SMAŻONY „RYŻ” Z BROKUŁA

Odmian ryżu jest mnóstwo: basmati, jaśminowy, brązowy, a nawet czarny, ale dla nas to nadal za mało, dlatego przygotowaliśmy ryż ZIELONY! Brokułowy ryż można podać bezpośrednio na talerzu z jajkiem, bądź przy większej ilości zapiec go w pieczarkach i podać z jajecznym chipsem, pycha!

Czas: 15-30 min (zależy od wersji) Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 300 g brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła
  • po 2 łyżki posiekanych pestek dyni i orzechów włoskich lub nerkowca
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, ostrej i słodkiej papryki w proszku, oregano
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 6 pieczarek*

Przygotowanie:

  1. Brokuła podzielić na mniejsze części i posiekać w rozdrabniaczu lub melakserze na małe kawałeczki.
  2. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać w kosteczkę w rozdrabniaczu lub nożem na desce.
  3. Na patelni roztopić tłuszcz. Dodać czosnek, cebulę, pestki dyni oraz posiekane orzechy. Mieszając drewnianą łyżką smażyć wszystko ok. 5 min lekko rumieniąc składniki.
  4. Dodać żurawinę, brokuła oraz wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć wszystko przez ok. 5-7 min. Od czasu do czasu można skrapiać składniki łyżką wody.
  5. Posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny.
  6. Na oddzielnej patelni na łyżeczce oleju usmażyć jajka sadzone i podawać z ryżem.
  7. Przy większej ilości czasu dokładnie nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec w nim przez 20 min dokładnie umyte i wydrążone pieczarki, wypełnione zielonym farszem.*

Smacznego!

Powrót na górę