
- przez Julia Morgała
Ostatnio „dziadek” z warzywniaka częstując nas jak co tydzień pysznymi warzywami sięgając po topinambur skomentował, że niestety chyba się już nie nada, bo jest lekko miękki, a ja na to: u nas wszystko się nada, w końcu jesteśmy specjalistami w zero waste haha I tak powstało to fantastyczne danie: kremowe puree z topinamburu i jabłka, okryte przyrumienionym stekiem z kalafiora z posypką z jarmużowych chipsów.
Ilość: 3 osoby Czas: 1 godz.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 łyżka masła klarowanego
- łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 kg topinamburów, wyszorowane i pokrojone w dużą kostkę
- 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w dużą kostkę
- 10 g orzechów włoskich lub laskowych
- 10 g masła
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
- spory pęczek świeżego jarmużu – około 300 g
- 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia – 50 ml
- 3 łyżki jasnego sezamu nieprażonego – do 30 g (można pominąć)
- szczypta ostrej papryki (można pominąć)

Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności rozgrzewać piekarnik na 180 stopni.
- Masło rozpuścić z tymiankiem.
- Kalafior obierać z liści, umyć i osuszyć. Posmarować zewnątrz masłem i przyprawić solą. Piec w piekarniku w całości przez 30 min do zarumienienia.
- W międzyczasie w średnim rondelku zagotować wodę, wrzucić topinambur i jabłka. Gotować przez 15 min do miękkości.
- Jarmużu umyć i oddzielić twardy głąb.
- Osuszone liście umieścić w dużej, szerokiej misce. Na listki wylać sześć łyżek oleju do smażenia (lub oliwa). Kolejno wsypać też trzy łyżki sezamu (można go pominąć) oraz pół łyżeczki soli, ewentualnie odrobinę ostrej papryki. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do pieca ok. 10 min (odwracać w międzyczasie). Zwrócić uwagę, aby jarmuż był pod kalafiorem, żeby się nie przypalił.
- Ugotowany topinambur oraz jabłko odcedzić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Przełożyć je do pojemnika blendera, dodać orzechy, masło i 1 łyżkę octu jabłkowego, po czym zmiksować na puree.
- Upieczony kalafior schłodzić i pokroić na ładne steki. Przed podaniem ugrillować chwilę na patelni z białej strony.
- Gotowe puree doprawić solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku. Wyłożyć na dno talerza. Następnie położyć kawałek kalafiora i posypać chipsami z jarmużu.

Smacznego!