Zupa krem z marchewki

Pogoda nie nastraja pozytywnie do powrotu na uczelnie po przerwie międzysemestralnej, ale zrobi to za nią nasze koło! Jeśli musisz wyjść z domu na zajęcia/ do pracy, rozgrzej się po powrocie intensywnie pomarańczową zupą marchewkową. Stawia na nogi niczym sobotnie słońce podczas ostatniego weekendu!

Ilość: 4 os. Czas: 30 min.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula*
  • 1 ząbek czosnku*
  • 1/2 małego pora
  • 500 g marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego)
  • Do podania: mix prażonych pistacji, sezamu, kminu, kolendry, kardamonu

Przygotowanie:

  1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
  2. Do garnka włożyć łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
  3. Teraz dodawać stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 min. Najpierw czosnek, następnie pora, a na koniec marchewkę i ziemniaki. W międzyczasie doprawić warzywa solą.
  4. Zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy (kurkumę i curry) i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.
  5. Dodać mleko i zmiksować na krem. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

*można pominąć

Powrót na górę