Marchewkowa pieczona owsianka

Jeśli marchewka na śniadanie nie brzmi zachęcająco to oznacza, że jeszcze nie próbowaliście tej rozgrzewającej, mocno cynamonowej pieczonej owsianki!! W ciemne, ponure dni zapewne przyda się zastrzyk dobrej energii w postaci tak pysznego, sycącego śniadania, przygotowanego z kilku prostych składników.

Ilość: 1 porcja; Czas: 20-25 minut

Składniki:

  • 1 średnia marchew (ok. 45 g)
  • 1/2 banana
  • 40 g płatków owsianych górskich (4 łyżki)
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego (lub mleka)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 garść borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)*

Dodatki:

  • jogurt Skyr waniliowy
  • ulubione orzechy

*Można wymienić na dowolne świeże lub mrożone owoce, które akurat mamy w kuchni.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj żaroodporną foremkę (np. kokilkę) i widelcem rozgnieć w niej banana.
  2. Marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w foremce i posyp po wierzchu borówkami.
  4. Całość piecz w piekarniku w 180 stopniach C, przez ok. 15-20 minut.
  5. Po upieczeniu dodaj ulubione dodatki, np. jogurt lub orzechy.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy (bez dodatków):

Wartość odżywcza w 100 gw porcji
Wartość energetyczna120 kcal406 kcal
Tłuszcz4 g13,6 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,7 g2,4 g
Węglowodany 19 g64,4 g
w tym cukry6,1 g20,6 g
Błonnik2,6 g8,7 g
Białko3,5 g11,7 g

Smacznego!!

Powrót na górę