

Jeśli marchewka na śniadanie nie brzmi zachęcająco to oznacza, że jeszcze nie próbowaliście tej rozgrzewającej, mocno cynamonowej pieczonej owsianki!! W ciemne, ponure dni zapewne przyda się zastrzyk dobrej energii w postaci tak pysznego, sycącego śniadania, przygotowanego z kilku prostych składników.
Ilość: 1 porcja; Czas: 20-25 minut
Składniki:
- 1 średnia marchew (ok. 45 g)
- 1/2 banana
- 40 g płatków owsianych górskich (4 łyżki)
- 1/2 szklanki napoju roślinnego (lub mleka)
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 garść borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)*
Dodatki:
- jogurt Skyr waniliowy
- ulubione orzechy
*Można wymienić na dowolne świeże lub mrożone owoce, które akurat mamy w kuchni.

Sposób przygotowania:
- Przygotuj żaroodporną foremkę (np. kokilkę) i widelcem rozgnieć w niej banana.
- Marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w foremce i posyp po wierzchu borówkami.
- Całość piecz w piekarniku w 180 stopniach C, przez ok. 15-20 minut.
- Po upieczeniu dodaj ulubione dodatki, np. jogurt lub orzechy.
W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy (bez dodatków):
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji |
Wartość energetyczna | 120 kcal | 406 kcal |
Tłuszcz | 4 g | 13,6 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,7 g | 2,4 g |
Węglowodany | 19 g | 64,4 g |
w tym cukry | 6,1 g | 20,6 g |
Błonnik | 2,6 g | 8,7 g |
Białko | 3,5 g | 11,7 g |
Smacznego!!