
- przez Julia Morgała
Placki ziemniaczane to ulubione danie mojego dziadka, a że dostaliśmy ostatnio od „Sadu u dziadka” wór ziemniaków, tematycznie zrobiliśmy tą tradycyjną potrawę. Jednak, że my nie lubimy nudy, placki z odchudzonym gulaszem z indyka pospaliśmy chipsami z jarmużu, które dodawaliśmy do steka z kalafiora. Syci, cieszy oczy i kubki smakowe!
Ilość: 4 porcje Czas: 1,5-2 h
Składniki:
Placki ziemniaczane:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- sól
- olej roślinny do smażenia
Gulasz:
- 1 kg udźca z indyka (waga samego mięsa bez kości)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 cebuli*
- 2 ząbki czosnku*
- 2 łyżki sosu sojowego
- opcjonalnie 1/3 szklanki białego wytrawnego wina lub piwa
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
- opcjonalnie 4 kawałki suszonych pomidorów
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- opcjonalnie: 3 łyżki śmietanki 30%
*można pominąć
+ chipsy z jarmużu:
https://wnoz.up.wroc.pl/zmiksowani/2024/02/22/stek-z-kalafiora-na-puree-z-topinamburu-i-jablka/?fbclid=IwAR3FIswW4ofrapFSON6q1sutouZpexffCmGpElKGHq_QUYJchEl4Im38kzA
Przygotowanie:
- Mięso pokroić na ok. 2 cm kawałki. Rozgrzać garnek z grubym dnem lub głęboką patelnię z pokrywą. Wlać oliwę i po podgrzaniu włożyć mięso, dokładnie obsmażyć z każdej strony (ok. 10 min).
- Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Smażyć razem, co chwilę mieszając aż cebula będzie szklista a składniki lekko zrumienione.
- Wlać sos sojowy oraz wino lub piwo jeśli ich używamy i gotować przez ok. 2 min.
- Dodać paprykę w proszku, oregano, liście laurowe i ziele angielskie, posiekane suszone pomidory jeśli ich używamy oraz świeżo zmielony pieprz.
- Wlać bulion lub wodę i zagotować. Doprawić solą, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę lub do miękkości mięsa.
- W międzyczasie ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio do większej i płaskiej miski.
- Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 5 min.
- W międzyczasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku.
- Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
- Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać.
- Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 – 3 min. na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
- Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Posypać solą morską z młynka. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni gdy są chrupiące.
- Gulasz zagęścić zasmażką: na małej patelni podsmażyć mąkę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dodawać po łyżce wywaru z gulaszu mieszając drewniną łyżką, przelać do garnka z pozostałym gulaszem, wymieszać i zagotować. Można na koniec zabielić słodką śmietanką.
- Placki podawać polane gulaszem i posypane chipsami z jarmużu.
Smacznego!