Gulasz z indyka

Placki ziemniaczane to ulubione danie mojego dziadka, a że dostaliśmy ostatnio od „Sadu u dziadka” wór ziemniaków, tematycznie zrobiliśmy tą tradycyjną potrawę. Jednak, że my nie lubimy nudy, placki z odchudzonym gulaszem z indyka pospaliśmy chipsami z jarmużu, które dodawaliśmy do steka z kalafiora. Syci, cieszy oczy i kubki smakowe!

Ilość: 4 porcje Czas: 1,5-2 h

Składniki:

Placki ziemniaczane:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • olej roślinny do smażenia

Gulasz:

  • 1 kg udźca z indyka (waga samego mięsa bez kości)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli*
  • 2 ząbki czosnku*
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • opcjonalnie 1/3 szklanki białego wytrawnego wina lub piwa
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
  • opcjonalnie 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • opcjonalnie: 3 łyżki śmietanki 30%

*można pominąć

+ chipsy z jarmużu:

https://wnoz.up.wroc.pl/zmiksowani/2024/02/22/stek-z-kalafiora-na-puree-z-topinamburu-i-jablka/?fbclid=IwAR3FIswW4ofrapFSON6q1sutouZpexffCmGpElKGHq_QUYJchEl4Im38kzA

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić na ok. 2 cm kawałki. Rozgrzać garnek z grubym dnem lub głęboką patelnię z pokrywą. Wlać oliwę i po podgrzaniu włożyć mięso, dokładnie obsmażyć z każdej strony (ok. 10 min).
  2. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Smażyć razem, co chwilę mieszając aż cebula będzie szklista a składniki lekko zrumienione.
  3. Wlać sos sojowy oraz wino lub piwo jeśli ich używamy i gotować przez ok. 2 min.
  4. Dodać paprykę w proszku, oregano, liście laurowe i ziele angielskie, posiekane suszone pomidory jeśli ich używamy oraz świeżo zmielony pieprz.
  5. Wlać bulion lub wodę i zagotować. Doprawić solą, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę lub do miękkości mięsa. 
  6. W międzyczasie ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio do większej i płaskiej miski.
  7. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 5 min.
  8. W międzyczasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku.
  9. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
  10. Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać.
  11. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 – 3 min. na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  12. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Posypać solą morską z młynka. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni gdy są chrupiące.
  13. Gulasz zagęścić zasmażką: na małej patelni podsmażyć mąkę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dodawać po łyżce wywaru z gulaszu mieszając drewniną łyżką, przelać do garnka z pozostałym gulaszem, wymieszać i zagotować. Można na koniec zabielić słodką śmietanką.
  14. Placki podawać polane gulaszem i posypane chipsami z jarmużu.

Smacznego!

Powrót na górę