

Kolorowa, pełna smaków i aromatów potrawka z batatem i papryką to super opcja, żeby przemycić sporą ilość warzyw! Dodatek słonego sera feta doskonale komponuje się ze słodkim batatem.
Ilość: 2 porcje; Czas: 30 min
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- ok. 300 g batata
- 1 papryka
- 75 g szpinaku (lub jarmużu)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 80 g sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kurkumy, słodkiej i ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: natka pietruszki

Sposób przygotowania:
- Kaszę pęczak ugotować w garnku: wlać 1 i 1/4 szklanki osolonej wody lub bulionu, dodać kaszę i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut (do miękkości kaszy).
- Batata obrać ze skóry i pokroić w niedużą kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę oraz posiekać drobno cebulę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć batata, paprykę oraz cebulę przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
- Następnie dodać posiekany czosnek, kurkumę, słodką i ostrą paprykę.
- Gdy batat będzie miękki dodać na patelnię szpinak i wymieszać z resztą składników, aby zwiędł.
- Ugotowaną kaszę dodać na patelnię i wymieszać. Następnie doprawić pieprzem i solą.
- Patelnię zestawić z ognia i potrawę posypać pokruszonym serem feta oraz opcjonalnie posiekaną natką pietruszki.


W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji |
Wartość energetyczna | 115 kcal | 464 kcal |
Tłuszcz | 3,2 g | 13 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1,2 g | 5 g |
Węglowodany | 18,5 g | 74,8 g |
w tym cukry | 2,4 g | 9,9 g |
Błonnik | 2,6 g | 10,7 g |
Białko | 4 g | 16 g |
Smacznego!