Kasza pęczak z batatem i papryką

Kolorowa, pełna smaków i aromatów potrawka z batatem i papryką to super opcja, żeby przemycić sporą ilość warzyw! Dodatek słonego sera feta doskonale komponuje się ze słodkim batatem.

Ilość: 2 porcje; Czas: 30 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • ok. 300 g batata
  • 1 papryka
  • 75 g szpinaku (lub jarmużu)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, słodkiej i ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę pęczak ugotować w garnku: wlać 1 i 1/4 szklanki osolonej wody lub bulionu, dodać kaszę i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut (do miękkości kaszy).
  2. Batata obrać ze skóry i pokroić w niedużą kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę oraz posiekać drobno cebulę.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć batata, paprykę oraz cebulę przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  4. Następnie dodać posiekany czosnek, kurkumę, słodką i ostrą paprykę.
  5. Gdy batat będzie miękki dodać na patelnię szpinak i wymieszać z resztą składników, aby zwiędł.
  6. Ugotowaną kaszę dodać na patelnię i wymieszać. Następnie doprawić pieprzem i solą.
  7. Patelnię zestawić z ognia i potrawę posypać pokruszonym serem feta oraz opcjonalnie posiekaną natką pietruszki.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:

Wartość odżywcza w 100 gw porcji
Wartość energetyczna115 kcal464 kcal
Tłuszcz 3,2 g13 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,2 g5 g
Węglowodany 18,5 g74,8 g
w tym cukry2,4 g9,9 g
Błonnik2,6 g10,7 g
Białko 4 g16 g

Smacznego!

Powrót na górę