
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, ale zanim zaczniemy przygotowywać koszyczki na święconkę, wypróbujcie przepis na szybkie szynkowe koszyczki z jajkiem. Najlepiej smakują z ogórkową salsą z ogórkiem gruntowym od „Sad u dziadka”!
Ilość: 2 osoby Czas: 20 min
Składniki:
- szynka (w zależności od wielkości): ok. 5 szt.
- jajka: 5 szt.
- masło: 30 g
- pomidorki koktajlowe: 5 sztuk
- 1/3 ogórka gruntowego
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa: 1 łyżka
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Koszyczki można przygotować na dwa sposoby: Jeżeli posiadamy małe kokilki do zapiekania lub formy do muffinek, to wysmarować je olejem, a następnie dopasować delikatnie plasterek szynki do każdego z nich, pozostawiając dobry 1cm powyżej krawędzi naczynia. Jeżeli w kuchni brakuje takiego sprzętu, to pokrywki od słoików wyłożyć papierem do pieczenia, a szynkę przed dopasowaniem przesmażyć na patelni na maśle.
- Na dno foremki wyłożyć rozkrojony na pół pomidorek, a następnie wbić po jednym jajku.
- Doprawić solą i pieprzem, po czym piec ok. 15 min., aż jaja się zetną ( w zależności jak kto lubi).
- W międzyczasie ogórka pokroić w kostkę i wymieszać z oliwą, pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi.
- Upieczone koszyczki delikatnie wyjąć z formy i podawać na gorąco w towarzystwie ogórkowej salsy.
- Potrawę można modyfikować wedle preferencji, np. dodając na dno zeszkloną cebulę lub smażone pieczarki , a na wierzch posiekany szczypiorek.
Smacznego!