Faszerowane bakłażany o niskim IG

W duchu zero-waste przychodzimy z kolejnym przepisem, w którym można wykorzystać zalegające w lodówce warzywa i zrobić z nich pyszne, aromatyczne danie. Warzywa pozyskano we współpracy z warzywniakiem „Sad u dziadka”.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • 4 bakłażany
  • przecier pomidorowy (opcjonalnie można dodać kilka suszonych pomidorów)
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, pieprz, sól
  • ser np. mozzarella
  • sok z limonki
  • + dowolne warzywa (u mnie fasolka szparagowa i papryka)

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć.
  2. Dodać mięso, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Później pomidory i reszta warzyw.
  3. Bakłażany przeciąć na pół i wydrążyć środek. Delikatnie ponacinać i dać krople soku z limonki. Posolić aby usunąć gorycz.
  4. Po czasie odsączyć ręcznikiem papierowym.
  5. Nałożyć farsz do środka i zapiec ok. 20 minut w 180 stopniach C.
  6. Pod koniec położyć na wierzch mozzarelle i piec do miękkości bakłażana.

Smacznego!!

Powrót na górę