

W duchu zero-waste przychodzimy z kolejnym przepisem, w którym można wykorzystać zalegające w lodówce warzywa i zrobić z nich pyszne, aromatyczne danie. Warzywa pozyskano we współpracy z warzywniakiem „Sad u dziadka”.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
- 4 bakłażany
- przecier pomidorowy (opcjonalnie można dodać kilka suszonych pomidorów)
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, pieprz, sól
- ser np. mozzarella
- sok z limonki
- + dowolne warzywa (u mnie fasolka szparagowa i papryka)
Przygotowanie:
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć.
- Dodać mięso, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Później pomidory i reszta warzyw.
- Bakłażany przeciąć na pół i wydrążyć środek. Delikatnie ponacinać i dać krople soku z limonki. Posolić aby usunąć gorycz.
- Po czasie odsączyć ręcznikiem papierowym.
- Nałożyć farsz do środka i zapiec ok. 20 minut w 180 stopniach C.
- Pod koniec położyć na wierzch mozzarelle i piec do miękkości bakłażana.

Smacznego!!