

Grillowanie w bloku jest możliwe, jeśli masz pod ręką opiekacz. Tak minęła nam majóweczka. We współpracy z warzywniakiem „Sad u dziadka” pozyskaliśmy bataty, które zainspirowały nas do zrobienia tego przepisu!
Ilość: 2 porcje; Czas: ok. 40 minut
Składniki:
- 1 batat
- 2 jajka
- pomidorki koktajlowe – garść
- 1 awokado
- nasiona słonecznika
- ocet – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Batat kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Każdy plaster smarujemy z obu stron oliwą z oliwek, a następnie opiekamy w opiekaczu do kanapek ok. 5-7 minut. Opcjonalnie: plastry batata grillujemy z obu stron na patelni grillowej, aż się zarumienią. Gotowe bataty lekko studzimy.
- Wodę zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy ocet i zmniejszamy ogień (woda powinna delikatnie się gotować, najlepszy będzie średni płomień).
- Za pomocą łyżki tworzymy w wodzie wir, a w jego środek ostrożnie wbijamy jajko. Gotujemy, aż białko się zetnie. Żółtko jajka powinno pozostać płynne. Jajka gotujemy jedno po drugim. Gotowe jajka w koszulce ostrożnie wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.
- Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w plastry.
- Na podpieczone bataty wykładamy pokrojone awokado i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Oprószamy solą i pieprzem.
- Na warstwie warzyw układamy jajka w koszulkach – je również doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dekorujemy nasionami słonecznika.
Smacznego!!