Rabarbarowy jogurt

Dla fanów śniadań na słodko ciekawa i pożywna propozycja idealna na wiosenno-letni okres. Sezon na RWS (Rolnictwo Wspierane Społecznie) na naszej uczelni rozpoczęty, dzięki czemu wykorzystaliśmy świeżo otrzymany rabarbar właśnie na ten przepis.

Ilość: 1 porcja; Czas: 10 minut

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 banan
  • 180 g jogurtu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki granoli
  • kwiatki jadalne do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Odciąć końce z banana i obrać go ze skórki.
  2. Pokroić na ćwiartki.
  3. Miód rozpuścić i nasmarować nim banana.
  4. Rabarbar obrać i wstawić do mocno rozgrzanego opiekacza.
  5. Po 1-2 min dołożyć miodowego banana i go skarmelizować.
  6. Gdy rabarbar i banan będą miękkie, przełożyć do miski z jogurtem i dokładnie wymieszać.
  7. Całość posypać granolą i kwiatami jadalnymi.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:

Wartość odżywczaw 100 gw porcji
Wartość energetyczna79,7 kcal448 kcal
Tłuszcz 1,9 g10,6 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe0,6 g3,1 g
Węglowodany14,4 g80,8 g
w tym cukry6 g34 g
Błonnik2,1 g11,7 g
Białko2,8 g15,9 g

Smacznego!!

Powrót na górę