

Dla fanów śniadań na słodko ciekawa i pożywna propozycja idealna na wiosenno-letni okres. Sezon na RWS (Rolnictwo Wspierane Społecznie) na naszej uczelni rozpoczęty, dzięki czemu wykorzystaliśmy świeżo otrzymany rabarbar właśnie na ten przepis.
Ilość: 1 porcja; Czas: 10 minut
Składniki:
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 banan
- 180 g jogurtu
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 łyżki granoli
- kwiatki jadalne do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Odciąć końce z banana i obrać go ze skórki.
- Pokroić na ćwiartki.
- Miód rozpuścić i nasmarować nim banana.
- Rabarbar obrać i wstawić do mocno rozgrzanego opiekacza.
- Po 1-2 min dołożyć miodowego banana i go skarmelizować.
- Gdy rabarbar i banan będą miękkie, przełożyć do miski z jogurtem i dokładnie wymieszać.
- Całość posypać granolą i kwiatami jadalnymi.
W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji |
Wartość energetyczna | 79,7 kcal | 448 kcal |
Tłuszcz | 1,9 g | 10,6 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,6 g | 3,1 g |
Węglowodany | 14,4 g | 80,8 g |
w tym cukry | 6 g | 34 g |
Błonnik | 2,1 g | 11,7 g |
Białko | 2,8 g | 15,9 g |
Smacznego!!