Wegański pasztet z pieczarek portobello

Wegański pasztet z pieczarek portobello

W ten weekend mieliśmy przyjemność uczestniczyć w wydarzeniu „Dni przyrodnika” organizowanego co roku w pałacu w Pawłowicach. Tegoroczną tematyką były grzyby, dlatego podrzucamy przepisy do dań, które udało nam się skomponować na to wydarzenie. Zachęcamy do wypróbowania u siebie w domu!!

Czas: 30 minut

Składniki:

  • pieczarki portobello – 300 g
  • ząbek czosnku – 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • nasiona słonecznika – 180 g
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • papryka wędzona mielona – 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • sól – 1 szczypta
  • śliwka suszona – 4 szt.
  • szalotka – 4 szt.
  • tymianek świeży – 10 g

Sposób przygotowania:

*Przygotuj wcześniej: nasiona słonecznika zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 15 minut, aż napęcznieją i zmiękną.

  1. Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na oliwie lekko rozgrzanej w garnku. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i tymianek. Całość oprószamy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru. Gdy się przyrumienią z jednej strony, przewracamy je na drugą.
  2. Dodajemy sos sojowy i odsączone nasiona słonecznika. Chwilę smażymy i przekładamy składniki do naczynia robota.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką, wędzoną paprykę, śliwki pokrojone w kostkę i ocet balsamiczny. Całość mielemy na masę przypominającą pasztet.
  4. Pasztet przekładamy do zamykanego słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce ok. 3-4 dni.
  5. Najlepiej smakuje podany ze świeżym pieczywem.

Smacznego!!

Powrót na górę