

W ten weekend mieliśmy przyjemność uczestniczyć w wydarzeniu „Dni przyrodnika” organizowanego co roku w pałacu w Pawłowicach. Tegoroczną tematyką były grzyby, dlatego podrzucamy przepisy do dań, które udało nam się skomponować na to wydarzenie. Zachęcamy do wypróbowania u siebie w domu!!
Czas: 30 minut
Składniki:
- pieczarki portobello – 300 g
- ząbek czosnku – 2 szt.
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- nasiona słonecznika – 180 g
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- papryka wędzona mielona – 0,5 łyżeczki
- pieprz czarny – 1 szczypta
- sos sojowy – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- śliwka suszona – 4 szt.
- szalotka – 4 szt.
- tymianek świeży – 10 g
Sposób przygotowania:
*Przygotuj wcześniej: nasiona słonecznika zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 15 minut, aż napęcznieją i zmiękną.
- Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na oliwie lekko rozgrzanej w garnku. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i tymianek. Całość oprószamy solą i pieprzem. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru. Gdy się przyrumienią z jednej strony, przewracamy je na drugą.
- Dodajemy sos sojowy i odsączone nasiona słonecznika. Chwilę smażymy i przekładamy składniki do naczynia robota.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką, wędzoną paprykę, śliwki pokrojone w kostkę i ocet balsamiczny. Całość mielemy na masę przypominającą pasztet.
- Pasztet przekładamy do zamykanego słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce ok. 3-4 dni.
- Najlepiej smakuje podany ze świeżym pieczywem.
Smacznego!!