

Zostając w tematyce grzybów oto kolejny przepis na coś niespotykanego. Wyglądem przypominają klasyczne udka z kurczaka, a nie ma w nich ani grama mięsa. Najlepiej smakują na ciepło i z dodatkiem na przykład sosu jogurtowego!!
Składniki:
SEROWE UDKA
- por – 1 szt.
- pieczarka – 250 g
- olej – 2 łyżki
- mąka pszenna – 280 g
- kefir – 200 ml
- soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- ser carski – 100 g
- paluszki słone – 10 szt.
PANIERKA I SMAŻENIE
- jajko – 2 szt.
- bułka tarta – 100 g
- olej – 100 ml
Sposób przygotowania:
- Pora i pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przygotowane składniki przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.
- Do miski dodajemy mąkę, kefir, sodę i sól. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i plastyczne, w razie potrzeby dodajemy odrobine więcej mąki.
- Gotowe ciasto dość cienko wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy z niego kółeczka.
- Ser kroimy w małą kostkę. Na każdym kawałku z ciasta wykładamy 1 łyżeczkę farszu, kładziemy na nim paluszek (tak, aby jego środek znajdował się na środku ciasta), kostkę lub dwie kostki sera i całość sklejamy jak pieroga. Każdego tak przygotowanego pieroga przekrawamy na pół.
- Jajka roztrzepujemy. Bułką tartą przesypujemy do osobnej miski. Każde serowe udko maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Serowe udka smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Smacznego!!