Serowe udka bezmięsne z pieczarkami

Zostając w tematyce grzybów oto kolejny przepis na coś niespotykanego. Wyglądem przypominają klasyczne udka z kurczaka, a nie ma w nich ani grama mięsa. Najlepiej smakują na ciepło i z dodatkiem na przykład sosu jogurtowego!!

Składniki:

SEROWE UDKA

  • por – 1 szt.
  • pieczarka – 250 g
  • olej – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 280 g
  • kefir – 200 ml
  • soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
  • sól – 1 szczypta
  • ser carski – 100 g
  • paluszki słone – 10 szt.

PANIERKA I SMAŻENIE

  • jajko – 2 szt.
  • bułka tarta – 100 g
  • olej – 100 ml

Sposób przygotowania:

  1. Pora i pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przygotowane składniki przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.
  2. Do miski dodajemy mąkę, kefir, sodę i sól. Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i plastyczne, w razie potrzeby dodajemy odrobine więcej mąki.
  3. Gotowe ciasto dość cienko wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy z niego kółeczka.
  4. Ser kroimy w małą kostkę. Na każdym kawałku z ciasta wykładamy 1 łyżeczkę farszu, kładziemy na nim paluszek (tak, aby jego środek znajdował się na środku ciasta), kostkę lub dwie kostki sera i całość sklejamy jak pieroga. Każdego tak przygotowanego pieroga przekrawamy na pół.
  5. Jajka roztrzepujemy. Bułką tartą przesypujemy do osobnej miski. Każde serowe udko maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Serowe udka smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Smacznego!!

Powrót na górę