Brownie z kawałkami czekolady

Czas zaliczeń i egzaminów trwa a na osłodę tego czasu proponujemy upiec sobie to pyszne, szybkie do wykonania ciasto, które rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki kawy, której w tym okresie my studenci spożywamy spore ilości.

Składniki:

  • 2 czekolady gorzkie
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła (1 kostka)

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić i lekko przestudzić.
  2. Utrzeć z cukrem na wysokich obrotach. Dodać jajka cały czas ucierając.
  3. Dodać jedną czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej. Miksować.
  4. Dodać drugą czekoladę posikaną na niewielkie kawałki. Wymieszać i przelać do formy z papierem do pieczenia (forma mniejszych rozmiarów np. tortownica).
  5. Piec w 180 stopniach C przez 25 minut (po upływie czasu sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest mokre w środku).
  6. Można udekorować kwiatami jadalnymi lub innymi ulubionymi dodatkami (np. sezonowymi owocami).

Smacznego!!

Powrót na górę