

Czas zaliczeń i egzaminów trwa a na osłodę tego czasu proponujemy upiec sobie to pyszne, szybkie do wykonania ciasto, które rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki kawy, której w tym okresie my studenci spożywamy spore ilości.
Składniki:
- 2 czekolady gorzkie
- 1/4 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła (1 kostka)
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić i lekko przestudzić.
- Utrzeć z cukrem na wysokich obrotach. Dodać jajka cały czas ucierając.
- Dodać jedną czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej. Miksować.
- Dodać drugą czekoladę posikaną na niewielkie kawałki. Wymieszać i przelać do formy z papierem do pieczenia (forma mniejszych rozmiarów np. tortownica).
- Piec w 180 stopniach C przez 25 minut (po upływie czasu sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest mokre w środku).
- Można udekorować kwiatami jadalnymi lub innymi ulubionymi dodatkami (np. sezonowymi owocami).

Smacznego!!