

Lekka zupa krem na ciepło lub na zimno to dobra opcja na nadchodzące letnie, upalne dni. Można zrobić większą porcję i w ten sposób zaoszczędzić czas poświęcony w kuchni, a w zamian wykorzystać go na świeżym powietrzu.
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1 mała kalarepa
- 3 mięsiste pomidory
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- pęczek świeżej bazylii
- woda/bulion
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaka oraz kalarepę obrać i pokroić do zimnej wody.
- Wylać wodę, zalać warzywa świeżą lub bulionem i zagotować. W międzyczasie pomidory sparzyć i usunąć z nich skórkę.
- Gdy warzywa w garnku będą miękkie, dodać rozdrobnione pomidory i ponownie zagotować. Po chwili dodać listki bazylii (łodyżki wyrzucić) i przyprawy.
- Odczekać ok. 2 minuty i wyłączyć palnik. Warzywa zblendować z dodatkiem mleka kokosowego.
- Ponownie doprawić do smaku i podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem słonecznika oraz świeżych listków bazylii.
W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji |
Wartość energetyczna | 36,7 kcal | 246,5 kcal |
Tłuszcz | 1,9 g | 12,9 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1,7 g | 11,4 g |
Węglowodany | 4,3 g | 28,7 g |
w tym cukry | 1,3 g | 9 g |
Błonnik | 0,8 g | 5,5 g |
Białko | 0,9 g | 6,3 g |
Smacznego!!