Krem pomidorowy z mlekiem kokosowym

Lekka zupa krem na ciepło lub na zimno to dobra opcja na nadchodzące letnie, upalne dni. Można zrobić większą porcję i w ten sposób zaoszczędzić czas poświęcony w kuchni, a w zamian wykorzystać go na świeżym powietrzu.

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1 mała kalarepa
  • 3 mięsiste pomidory
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • pęczek świeżej bazylii
  • woda/bulion
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaka oraz kalarepę obrać i pokroić do zimnej wody.
  2. Wylać wodę, zalać warzywa świeżą lub bulionem i zagotować. W międzyczasie pomidory sparzyć i usunąć z nich skórkę.
  3. Gdy warzywa w garnku będą miękkie, dodać rozdrobnione pomidory i ponownie zagotować. Po chwili dodać listki bazylii (łodyżki wyrzucić) i przyprawy.
  4. Odczekać ok. 2 minuty i wyłączyć palnik. Warzywa zblendować z dodatkiem mleka kokosowego.
  5. Ponownie doprawić do smaku i podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem słonecznika oraz świeżych listków bazylii.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy:

Wartość odżywczaw 100 gw porcji
Wartość energetyczna36,7 kcal246,5 kcal
Tłuszcz1,9 g12,9 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe1,7 g11,4 g
Węglowodany4,3 g28,7 g
w tym cukry1,3 g9 g
Błonnik0,8 g5,5 g
Białko0,9 g6,3 g

Smacznego!!

Powrót na górę