Cukinia faszerowana wege

Większość z nas kojarzy cukinię faszerowaną z mięsem mielonym, ewentualnie kawałkami kurczaka z ryżem, ale z racji, że mój dziadek mięsa nie je, zastąpiłam je serem camembert. W końcu wszystko lepiej smakuje z serem, szczególnie warzywa dobrej jakości z uczelnianych ogrodów.

Ilość: 4 osoby Czas: 1 h

Składniki:

  • 1 szt. dużej cukini lub 2 szt. średnie
  • 100 g ryżu
  • 4 szt. pomidory
  • pomidory suszone z oliwkami – parę sztuk
  • 120 g sera camembert
  • 50-100 g sera żółtego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • Garść świeżych liści bazylii

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć i osuszyć. Przekroić na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) i posolić. Odstawić na bok.
  2. Pomidory sparzyć i usunąć ze skórki. Następnie usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić.
  3. Ugotować ryż według instrukcji na opak.
  4. Gdy cukinia puści soki, ostrożnie wydrążyć środek łyżką, żeby nie uszkodzić skórki.
  5. Wydrążone cukinię polać oliwą i wstawiać na ok. 20 min do pieca w naczyniu żaroodpornych przy 180 stopniach góra-dół.
  6. Na patelni podsmażyć posiekane suszone pomidory z oliwkami. Następnie dodać sparzone pomidory i zagotować.
  7. Do warzyw dodać pokrojony w kostkę ser camembert i mieszać do rozpuszczenia.
  8. Sos doprawić do smaku i wrzucić parę listków bazylii, po czym połączyć z ugotowanym ryżem.
  9. Podopieczne cukinie wypełnić serowym farszem i posypać startym, żółtym serem.
  10. Piec kolejne 20 min w 180 stopniach. Na ostatnie 5 min można przełączyć na tryb termo obieg, żeby ser ładnie się zarumienił.
  11. Podawać z ulubionym sosem, np jogurtowym, czy czosnkowym.

Smacznego!

Powrót na górę