Podstawy sztuki degustacji wina

Zaraz po zdanych egzamin, w przerwie między praktykami, członkowie naszego koła udali się do Szklarskiej Poręby, nie tylko żeby świętować zakończenie sesji, ale zaczerpnąć jeszcze większej dawki wiedzy. Już ponad tydzień temu mieliśmy przyjemność być goszczeni przez obiekt „Willa Odkrywców” i przy pomocy Pani Agnieszki (Ja Babka od Wina) zaznać sztuki degustacji (zgadnijcie czego) WINA.

Już rok temu wino było naszym motywem przewodnim wyjazdu naukowego. Pan Marek, właściciel hotelu „Niemcza”, zaraził nas pasją do wina i zachęcił do zagłębiania tego tematu. W zeszłym roku skupiliśmy się na produkcji: braliśmy udział w zbiorach, rozlewie i procesie korkowania wina. W tym roku usiedliśmy przy jednym stole z Panią Agnieszką Kluszczyńską i zasmakowaliśmy wina różnych winnic, w celu treningu sztuki degustacji.

Wśród zaserwowanych trunków znalazły się wina z winnicy Wieliczka, Anna i Kindler. Każde wino było innego szczepu i koloru, podane oczywiście w towarzystwie regionalnych serów i wędlin.

Przechodząc do konkretów, pokrótce opowiemy, czego Pani Agnieszka nas nauczyła:

Najważniejsza zasada sztuki degustacji to BRAK POŚPIECHU. Wino i ludzie potrzebują czasu- ono musi się dotlenić, a my rozluźnić, żeby w pełni skupić na jego smaku.

Jeśli poprawnie otworzyliśmy butelkę i rozlaliśmy trunek (to po prostu trzeba doświadczyć) pierwszy łyk spisujemy na straty ;))

Dopiero teraz zaczynamy analizę :))

  1. Wzrokową – na białym tle oceniamy przejrzystość, klarowność, barwę i łzy
  2. Węchową – po pierwszym „nosie” oceniamy intensywność, czystość i aromaty
  3. Smakową – po odpowiednim dotlenieniu (siorbanie, mieszanie) oceniamy intensywność, długość, równowagę i smaki

Zobaczycie, że z każdym łykiem i w towarzystwie różnych dodatków (np sera) wino będzie delikatnie zmieniać swój aromat. Szczególnie, jeśli przed degustacją zajrzycie w aromabar – wasze zmysły eksplodują!

Wydaje się tego mało, ale tak naprawdę naukę o winie najlepiej czerpie się z praktyki. Trzeba próbować, smakować i nie zamykać na nowe!

Jeszcze raz dziękujemy z całego serca Willi Odkrywców za wspaniałą gościnę. Jest to urokliwe miejsce, pełne smaków i aromatów do odkrycia. Na pewno z przyjemnością wrócimy i w podzięce więcej pomożemy w hotelowej kuchni. Przesyłamy gorące pozdrowienia dla Pani Agnieszki i całej kadry Willi Odkrywców! Do zobaczenia!

Powrót na górę