Zapiekanka z żółtą cukinią, pomidorem i burratą

Zapiekanka z żółtą cukinią, pomidorem i burratą

Zapiekanki z bagietki kojarzą się nam z tradycyjnym fast foodem podczas imprez masowych i na stacjach benzynowych, ale pokaże wam, że tak jak w przypadków burgerów możesz odczarować ten stereotyp. Wystarczy dorwać świeżą bagietkę w piekarni i wybrać odpowiednie produkty, a wyjdzie nam pełnowartościowy posiłek.

Ilość: 2 os. Czas: 20-25 min.

Składniki:

  • 100-150 g pomidorków koktajlowych lub pomidora pokrojonego w kostkę (u mnie żółty)
  • 80-100 g cukini (u mnie żółta)
  • ewentualnie oliwki
  • 1 szt. burraty
  • 3 łyżki oliwy + oliwa do bagietki
  • łyżeczka bazylii i oregano
  • sól
  • bagietka
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
  2. Włożyć razem z pomidorkami koktajlowymi/pokrojonymi pomidorami do foremki żaroodpornej.
  3. Dodać ulubione zioła, u mnie suszone oregano, bazylia i sól (możesz też dodać pieprz lub np. szczyptę chili) oraz oliwę. Dokładnie wymieszać i piec 20 min w 200 stopniach, grzanie góra dół. Pomidorki mają być miękkie, ale pozostać w całości.
  4. Bagietkę przeciąć na pół i posmarować oliwą. Ugrillować na patelni grillowej lub np. grillu elektrycznym.
  5. Na gotowe grzanki ułożyć po połowie burraty. Delikatnie rozerwać ser rękoma, ale uważać, żeby środek sera nie wyskoczył 🙂 Ma się on znaleźć na bagietce. Lekko palcami rozprowadź burratę na pieczywie.
  6. Ułożyć upieczone warzywa i polać octem balsamicznym.

Smacznego!

Powrót na górę