Beza z kremem i owocami

Słodka beza w połączeniu z kwaśnymi owcami tworzy niesamowity dodatek do popołudniowej kawy w promieniach letniego słońca. Idealnie sprawdzi się na spotkaniu rodzinnym czy w gronie znajomych!

Składniki:

BEZA:

  • 6-8 białek jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka skrobi
  • szczypta soli

KREM:

  • 2 opakowania mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady

*Dodatkowo ulubione owoce sezonowe (np. maliny i borówki).

Sposób przygotowania:

BEZA:

  1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
  2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj zaczynając na trochę mniejszych a później dużych obrotach (ok.4 min).
  3. Powoli dodawaj cukier łyżkami z odstępem min. 0,5 minuty.
  4. Dodaj sok z cytryny i skrobię, delikatnie zamieszaj.
  5. Wylej całość do formy i piecz w 170 stopniach C przez 7 min, a później w 130 stopniach przez 100 min.

KREM:

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zmiksować z mascarpone na gładką masę.
  2. Po upieczeniu i ostygnięciu bezy przełożyć krem do środka bezy. Obłożyć ulubionymi owocami.

Smacznego!!

Powrót na górę