

Słodka beza w połączeniu z kwaśnymi owcami tworzy niesamowity dodatek do popołudniowej kawy w promieniach letniego słońca. Idealnie sprawdzi się na spotkaniu rodzinnym czy w gronie znajomych!
Składniki:
BEZA:
- 6-8 białek jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka skrobi
- szczypta soli
KREM:
- 2 opakowania mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
*Dodatkowo ulubione owoce sezonowe (np. maliny i borówki).
Sposób przygotowania:
BEZA:
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj zaczynając na trochę mniejszych a później dużych obrotach (ok.4 min).
- Powoli dodawaj cukier łyżkami z odstępem min. 0,5 minuty.
- Dodaj sok z cytryny i skrobię, delikatnie zamieszaj.
- Wylej całość do formy i piecz w 170 stopniach C przez 7 min, a później w 130 stopniach przez 100 min.
KREM:
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zmiksować z mascarpone na gładką masę.
- Po upieczeniu i ostygnięciu bezy przełożyć krem do środka bezy. Obłożyć ulubionymi owocami.
Smacznego!!