

Sezon na cukinię nadal trwa także warto jeszcze ją wykorzystać w swojej kuchni. Zupa krem świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne dni, a cukinia w połączeniu z pieczarkami nadaje nieoczywisty smak potrawie. Dobrym dodatkiem do zupy będą pestki dyni lub słonecznika.
Ilość: 2 porcje
Czas: 20 minut
Składniki:
- 1,5 cukinii
- 5-6 pieczarek
- kawałek pora (biała część)
- ok. 1 łyżka serka śmietankowego lub mleczka kokosowego
- tłuszcz do smażenia (masło, olej)
- ok. pół szklanki bulionu
- pestki dyni
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pora, cukinie i pieczarki pokroić na kawałki.
- Rozgrzać tłuszcz w garnku i podsmażyć pokrojone warzywa przez kilka minut.
- Zalać bulionem, dodać czosnek granulowany do smaku i gotować do miękkości cukinii (kilka minut).
- Przed wyłączeniem dodać łyżkę serka śmietankowego, sól i pieprz, wymieszać. Zblendować na gładki krem.
- Rozlać do miseczek i posypać pestkami dyni.
Smacznego!!