Zupa krem z cukinią

Sezon na cukinię nadal trwa także warto jeszcze ją wykorzystać w swojej kuchni. Zupa krem świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne dni, a cukinia w połączeniu z pieczarkami nadaje nieoczywisty smak potrawie. Dobrym dodatkiem do zupy będą pestki dyni lub słonecznika.

Ilość: 2 porcje

Czas: 20 minut

Składniki:

  • 1,5 cukinii
  • 5-6 pieczarek
  • kawałek pora (biała część)
  • ok. 1 łyżka serka śmietankowego lub mleczka kokosowego
  • tłuszcz do smażenia (masło, olej)
  • ok. pół szklanki bulionu
  • pestki dyni
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pora, cukinie i pieczarki pokroić na kawałki.
  2. Rozgrzać tłuszcz w garnku i podsmażyć pokrojone warzywa przez kilka minut.
  3. Zalać bulionem, dodać czosnek granulowany do smaku i gotować do miękkości cukinii (kilka minut).
  4. Przed wyłączeniem dodać łyżkę serka śmietankowego, sól i pieprz, wymieszać. Zblendować na gładki krem.
  5. Rozlać do miseczek i posypać pestkami dyni.

Smacznego!!

Powrót na górę