

Bardzo nie lubimy marnowania żywności i w związku z tym staramy się wykorzystywać wszystkie jadalne części warzyw oraz owoców. Tak też powstał ten pyszny przepis w celu zużycia liści botwinki. A botwinka pochodzi ze współpracy z uczelnianymi ogrodami (RWS).
Składniki:
- pęczek botwiny (ok 5 sztuk)
- olej lniany
- olej z orzechów arachidowych
- olej rzepakowy
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki nasion słonecznika
- łyżka orzechów nerkowca
- 2 plastry sera cheddar (lub innego wg uznania)
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Liście botwiny dokładnie umyj i osusz.
- Ser zetrzyj na tarce – użyj jakiego lubisz.
- Olej lub oliwę również dodaj wg uznania – nasz wybór wynika z tego, że olej lniany i z orzeszków zawiera ogromną ilość składników odżywczych!
- Nasiona słonecznika upraż przez 3-5 minut na suchej patelni aż osiągną złoty kolor.
- Wszystkie składniki zmiel w malakserze na gładką masę.
*Będzie to super dodatek do makaronu, kanapek lub innych dań!
Łyżka = ok. 73 kcal

Smacznego!!