Ciasteczka dyniowe bez jajek

Zbliża się halloween co oznacza, że sezon na dynie rozpoczęty. W związku z tym przychodzimy z przepisem na wykorzystanie tego warzywa na ciasteczka owsiane bez jajek i mleka. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub przekąska do kawy!

Ilość: ok. 15 ciasteczek

1 ciastko = ok. 265 kcal

Składniki:

  • ok. 400 g dyni (niepełna szklanka pulpy z dyni)
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • garść suszonych owoców (u nas rodzynki)
  • garść dowolnych orzechów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • korzeń imbiru (ok. 2 cm) lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj pulpę z dyni. Dynie umyj i przekrój na pół. Następnie włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 140-150 stopni.
  2. Gdy dynia zmięknie, wyjmij ją z piekarnika, pozostaw do wystudzenia, a następnie wyjmij łyżką pestki.
  3. Pokrój dynie w kostkę i zblenduj.  Dynia hokkaido nie wymaga obierania, jeśli korzystasz z innej dyni, przed pokrojeniem trzeba ją obrać.
  4. Odmierz do miski mąkę, płatki owsiane, cukier, rozdrobnione orzechy, suszone owoce, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir (jeśli korzystasz ze świeżego imbiru, zetrzyj go na najdrobniejszej tarce), wszystko wymieszaj.
  5. W osobnym naczyniu połącz pulpę dyniową z olejem, tak by uzyskać jednorodną emulsje.
  6. Następnie wymieszaj wszystko razem (najlepiej zrobić to rękami). Formuj kulki, układaj na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdą kulkę spłaszcz dłonią.
  7. Piecz przez około 15 minut w temp. 170-180 stopni.

Smacznego!!

Powrót na górę