

Zbliża się halloween co oznacza, że sezon na dynie rozpoczęty. W związku z tym przychodzimy z przepisem na wykorzystanie tego warzywa na ciasteczka owsiane bez jajek i mleka. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub przekąska do kawy!
Ilość: ok. 15 ciasteczek
1 ciastko = ok. 265 kcal
Składniki:
- ok. 400 g dyni (niepełna szklanka pulpy z dyni)
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru
- garść suszonych owoców (u nas rodzynki)
- garść dowolnych orzechów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- korzeń imbiru (ok. 2 cm) lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj pulpę z dyni. Dynie umyj i przekrój na pół. Następnie włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 140-150 stopni.
- Gdy dynia zmięknie, wyjmij ją z piekarnika, pozostaw do wystudzenia, a następnie wyjmij łyżką pestki.
- Pokrój dynie w kostkę i zblenduj. Dynia hokkaido nie wymaga obierania, jeśli korzystasz z innej dyni, przed pokrojeniem trzeba ją obrać.
- Odmierz do miski mąkę, płatki owsiane, cukier, rozdrobnione orzechy, suszone owoce, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir (jeśli korzystasz ze świeżego imbiru, zetrzyj go na najdrobniejszej tarce), wszystko wymieszaj.
- W osobnym naczyniu połącz pulpę dyniową z olejem, tak by uzyskać jednorodną emulsje.
- Następnie wymieszaj wszystko razem (najlepiej zrobić to rękami). Formuj kulki, układaj na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdą kulkę spłaszcz dłonią.
- Piecz przez około 15 minut w temp. 170-180 stopni.
Smacznego!!