
- przez Wiktoria Szczepaniak

Sałatka jest niekiedy kojarzona z osobami będącymi na diecie, które jedzą je chcąc zrzucić zbędne kilogramy. Natomiast jest ona super urozmaiceniem posiłków dla każdego z nas i wcale nie musi być nudna czy nieapetyczna. Ponadto dostarcza mnóstwo witamin i cennego dla organizmu błonnika!
Składniki:
- 100 g jarmużu
- garść mrożonych malin
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta chilli i soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki soli, pieprzu i cukru
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki pieprzu różowego
- garść orzechów nerkowca
Przygotowanie:
- Jarmuż umyć, osuszyć i oddzielić od łodygi.
- W garnku zagotować wodę i gotować w niej jarmuż przez 2,5 min.
- Następnie odcedzony jarmuż umieścić w misce z zimną wodą na kolejne 2,5 min.
- Jarmuż osuszyć i podsmażyć na 1 łyżeczce masła.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ćwiartki.
- Jabłka umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i podpiec w 180°C przez ok. 7-10 min.
- Podpieczone jabłka skarmelizować na łyżeczce masła z solą, pieprzem i cukrem.
- Maliny zagotować w garnuszku, po czym zblendować.
- Cały czas blendując dodać miód oraz oliwę. Vinegret przyprawić solą himalajską i chilli.
- Orzechy nerkowca uprażyć i posiekać.
- Jarmuż połączyć z jabłkiem, polać vinegret i posypać orzechami oraz różowym pieprzem.
W tabeli przedstawiono wartość odżywczą sałatki:
Wartość odżywcza | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 416 kcal |
Tłuszcz | 29 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 8,7 g |
Węglowodany | 38,1 g |
w tym cukry | 18,9 g |
Błonnik | 8,4 g |
Białko | 6,1 g |
Smacznego!!