Sałatka z jarmużem i malinowym sosem vinegret

Sałatka jest niekiedy kojarzona z osobami będącymi na diecie, które jedzą je chcąc zrzucić zbędne kilogramy. Natomiast jest ona super urozmaiceniem posiłków dla każdego z nas i wcale nie musi być nudna czy nieapetyczna. Ponadto dostarcza mnóstwo witamin i cennego dla organizmu błonnika!

Składniki:

  • 100 g jarmużu
  • garść mrożonych malin
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta chilli i soli himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki soli, pieprzu i cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżeczki pieprzu różowego
  • garść orzechów nerkowca

Przygotowanie:

  1. Jarmuż umyć, osuszyć i oddzielić od łodygi.
  2. W garnku zagotować wodę i gotować w niej jarmuż przez 2,5 min.
  3. Następnie odcedzony jarmuż umieścić w misce z zimną wodą na kolejne 2,5 min.
  4. Jarmuż osuszyć i podsmażyć na 1 łyżeczce masła.
  5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ćwiartki.
  6. Jabłka umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i podpiec w 180°C przez ok. 7-10 min.
  7. Podpieczone jabłka skarmelizować na łyżeczce masła z solą, pieprzem i cukrem.
  8. Maliny zagotować w garnuszku, po czym zblendować.
  9. Cały czas blendując dodać miód oraz oliwę. Vinegret przyprawić solą himalajską i chilli.
  10. Orzechy nerkowca uprażyć i posiekać.
  11. Jarmuż połączyć z jabłkiem, polać vinegret i posypać orzechami oraz różowym pieprzem.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą sałatki:

Wartość odżywczaw 1 porcji
Wartość energetyczna 416 kcal
Tłuszcz 29 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 8,7 g
Węglowodany38,1 g
w tym cukry18,9 g
Błonnik 8,4 g
Białko 6,1 g

Smacznego!!

Powrót na górę