

Szukasz pomysłu na przekąskę do książki czy filmu? Ziemniaczki z dipem bazyliowym nadadzą się idealnie i będą tańszą oraz zdrowszą alternatywą dla kupnych chipsów.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- olej do smażenia
- sól
Dip bazyliowy:
- świeża bazylia
- orzechy nerkowca
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić na kostkę.
- Wsypać do garnka i zalać wodą. Dosypać szczyptę soli. Zagotować. Ziemniaki gotujemy krótko 2-3 min, żeby z zewnątrz było miękkie, ale w środku jeszcze twarde.
- Odcedzić.
- Rozgrzać patelnię z olejem.
- Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia.
- Odsączamy ziemniaczki na ręczniku papierowym.
- Wsypujemy do miseczki i posypujemy solą. Zamieszać.
- Następnie przygotowujemy dip bazyliowy: do miksera wsypujemy bazylii – im więcej tym lepiej. Trochę orzechów nerkowca (przynajmniej objętościowo tyle samo co bazylia). Oliwą zalewamy do połowy całej objętości, ale można więcej, jak ktoś chce. Dodajemy dwie duże łyżki jogurtu greckiego. Dosypujemy sól i wszystko mieszamy na gładką masę.
Smacznego!!