

Jabłecznik to prawdziwa klasyka, która doskonale sprawdza się o każdej porze roku, a szczególnie jesienią, kiedy za oknem chłód, a my możemy rozkoszować się ciepłem kubka herbaty pod miękkim kocykiem. My jednak postanowiliśmy pójść o krok dalej – prezentujemy Wam wersję a’la jabłecznik, wzbogaconą o soczystą gruszkę, zamkniętą w delikatnym kruchym cieście z mąki owsianej i orkiszowej. Całość wieńczy aksamitny budyń toffi, który dopełnia całość smaku. Pysznie, słodko i w pełni zdrowo!
Ilość porcji: około 20 kawałków
Składniki i wykonanie
Ciasto:
- mąka orkiszowa typ 630 – 200g
- mąka owsiana/płatki owsiane – 200g
- olej kokosowy – 3-5 łyżek
- słodzidło – cukier/erytrytol – 100g
- skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
- cukier puder – łyżka
- proszek do pieczenia – pół łyżki
- cynamon (opcjonalnie) – łyżeczka
Jeśli nie masz mąki owsianej, to 200g płatków zmiksuj w malakserze na proszek.
Do miski dodaj suche produkty i wymieszaj. Dodawaj porcjami olej kokosowy i mieszaj ciasto najlepiej za pomocą rąk. Ciasto ma mieć gładką konsystencję, zbitą i wilgotną. Jeśli Twoje ciasto po dodaniu oleju nie chce się połączyć – możesz dodać więcej tłuszczu lub odrobinę wody/mleka aż do połączenia składników.
Nastaw piekarnik na 180 stopni góra/dół.
Nadzienie:
- jabłka i gruszki – 1,5 kg (proporcja owoców wg uznania)
- skrobia ziemniaczana
- cukier/erytrytol/stewia/miód – 3 łyżki
- budyń toffi/karmel – 1 opakowanie
- mleko 2% – 500 ml
Owoce umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wsyp do garnka i zalej do połowy wodą. Dodaj 3 łyżki słodzidła wg uznania i gotuj na małym ogniu do miękkości. Gdy większość wody odparuje dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej aby zagęścić masę.
Budyń ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i dosłodź wg uznania. Aby budyń był mniej lejący zmniejsz ilość dodawanego płynu, np. 450ml zamiast 500ml mleka.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż 3/4 porcji ciasta na blaszy. Ciasto rozłóż równomiernie na grubość około 1 cm. Ciasto podpiecz przez około 10-15 minut w nagrzanym piecu.
Po tym czasie wyjmij spód ciasta, ułóż owoce i budyń. Pozostałą część ciasta podziel na mniejsze kawałeczki aby powstała kruszonka i posyp wierzch ciasta.
Ciasto piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu ostudź i oprósz cukrem pudrem.
Wartość odżywcza na 1 kawałek ciasta
(na 3 łyżki oleju kokosowego i erytrytol):
Wartość odżywcza | 1 porcja = 120g |
---|---|
Wartość energetyczna | 162 kcal |
Węglowodany | 29,7 g |
Cukry proste | 6,7 g |
Tłuszcze | 5,4 g |
Białko | 4 g |
Błonnik | 2,9 g |
WW (wymienniki węglowodanowe) | 3 |
Witamina A | 8,1 ug |
Kwas foliowy | 18,6 ug |
Fosfor | 109,1 mg |
Magnez | 31,8 mg |
Potas | 184 mg |

Smacznego!