Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Jakie ciasto najbardziej kojarzy się z okresem jesieni? Według nas to właśnie ciasto marchewkowe z kremem orzechowym. Aromatyczne, puszyste, po upieczeniu wypełnia dom zapachem cynamonu!!

Ilość: ok. 10 porcji

Składniki:

CIASTO:

  • 2 jajka
  • 150 g cukru brązowego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
  • szczypta soli

KREM ORZECHOWY:

  • 200 g orzechów (u nas orzechy nerkowca i pekan)
  • 150 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto – przygotowanie:

  1. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je mikserem (lub rózgą) do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
  2. Dodać marchewkę, wiórki kokosowe, posiekaną w kostkę czekoladę i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  3. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Delikatnie połączyć (mieszając łyżką) składniki suche oraz mokre z dwóch misek.
  4. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu ostudzić przed nałożeniem kremu.

Krem orzechowy – przygotowanie:

  1. Orzechy zmielić lub bardzo drobno pokroić. Umieścić je w garnuszku razem z mlekiem. Podgrzewać do zagotowania, nieustannie mieszając, aby zawartość się nie przypaliła. Trzymać na palniku przez chwilę, po czym zdjąć i ostudzić do temp. pokojowej.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo dodawać masę orzechową i miksować na średnich obrotach. Na koniec dodać cukier waniliowy i ostatni raz zmiksować do otrzymania jednolitego kremu.
  3. Krem przed nałożeniem na ciasto warto schłodzić w lodówce w celu nabrania odpowiedniej konsystencji.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą deseru:

Wartość odżywcza1 porcja
Wartość energetyczna627,2 kcal
Tłuszcz45,9 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe15,1 g
Węglowodany50,9 g
w tym cukry19,5 g
Błonnik4,7 g
Białko8,3 g

Smacznego!!

Powrót na górę