

Jakie ciasto najbardziej kojarzy się z okresem jesieni? Według nas to właśnie ciasto marchewkowe z kremem orzechowym. Aromatyczne, puszyste, po upieczeniu wypełnia dom zapachem cynamonu!!
Ilość: ok. 10 porcji
Składniki:
CIASTO:
- 2 jajka
- 150 g cukru brązowego
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
- szczypta soli
KREM ORZECHOWY:
- 200 g orzechów (u nas orzechy nerkowca i pekan)
- 150 ml mleka
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto – przygotowanie:
- Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je mikserem (lub rózgą) do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
- Dodać marchewkę, wiórki kokosowe, posiekaną w kostkę czekoladę i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
- Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Delikatnie połączyć (mieszając łyżką) składniki suche oraz mokre z dwóch misek.
- Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu ostudzić przed nałożeniem kremu.
Krem orzechowy – przygotowanie:
- Orzechy zmielić lub bardzo drobno pokroić. Umieścić je w garnuszku razem z mlekiem. Podgrzewać do zagotowania, nieustannie mieszając, aby zawartość się nie przypaliła. Trzymać na palniku przez chwilę, po czym zdjąć i ostudzić do temp. pokojowej.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Stopniowo dodawać masę orzechową i miksować na średnich obrotach. Na koniec dodać cukier waniliowy i ostatni raz zmiksować do otrzymania jednolitego kremu.
- Krem przed nałożeniem na ciasto warto schłodzić w lodówce w celu nabrania odpowiedniej konsystencji.
W tabeli przedstawiono wartość odżywczą deseru:
Wartość odżywcza | 1 porcja |
Wartość energetyczna | 627,2 kcal |
Tłuszcz | 45,9 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 15,1 g |
Węglowodany | 50,9 g |
w tym cukry | 19,5 g |
Błonnik | 4,7 g |
Białko | 8,3 g |
Smacznego!!