

Propozycja dla fanów słodkich posiłków w połączeniu z niezłą porcją białka! Nie zapominajmy o wciąż trwającym sezonie na dynie. Aktualnie jest najlepszy moment na wdrożenie jej do posiłków – sezonowość produktów górą! 🙂
Ilość porcji: 6 placków
Składniki:
- 500g twarogu chudego (2 opakowania),
- 120g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 6 kostek gorzkiej czekolady,
- dynia hokkaido – 1 mała sztuka,
- 2 średnie marchewki.
Przygotowanie:
Mus:
- Dynię przekrój na kawałki i wydrąż pestki.
- Ułóż dynię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15-20 minut w 200 stopniach.
- Gdy dynia będzie się piekła, umyj, obierz i ugotuj marchewki we wrzącej wodzie przez około 5 minut aby zmiękły.
- Po upieczeniu ostudź warzywo i obierz ze skórki – jeśli wolisz, obierz dynie przed upieczeniem.
- Marchew i dynię zmiksuj na gładką masę. Jeśli mus jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody i miksuj ponownie do uzyskania preferowanej konsystencji.
- Dodaj szczyptę soli/cukru wg uznania.
Serniczki:
- Twaróg rozdrobnij i wymieszaj z mąką, jajkami, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
- Ugniataj ciasto najlepiej ręcznie do powstania gładkiej masy.
- Uformuj 6 placuszków i umieść wewnątrz kostkę czekolady.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Około 2-3 minuty z obu stron.
- Podaj z musem dyniowym.
Wartości odżywcze (bez musu)
Wartość odżywcza | 1 porcja = 1 placek |
---|---|
Wartość energetyczna | 188 kcal |
Tłuszcze | 3 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) | 1,6 g |
Węglowodany | 21,6 g |
w tym cukry proste | 5,6 g |
Białko | 19 g |
Błonnik | 0,5 g |
Smacznego!:)
