Makaron z pesto z liści rzodkiewki

Tydzień temu przeprowadziliśmy warsztaty „Zero waste” dla uczniów z wrocławskiego technikum, podczas których mieli oni okazję wysłuchać wykładu o przeciwdziałaniu marnowania żywności oraz sami poeksperymentować z nami w kuchni. Przepisy były skonstruowane tak, aby żadna jadalna część warzyw i owoców nie trafiła do kosza. Niektóre receptury spotkały się z niemałym zaskoczeniem zarówno użytych części roślin jak i smaku potrawy. Czy kiedykolwiek użyliście liści rzodkiewki w swojej kuchni? Jeśli jeszcze nie to koniecznie następnym razem zamiast je wyrzucić ugotujcie ten pyszny, aromatyczny makaron!!

Ilość: 4-5 porcji; Czas: 15-20 minut

Składniki:

  • makaron spaghetti 500 g
  • liście z 4 pęczków rzodkiewki
  • 200 ml oliwy
  • 40 g orzechów (piniowe lub włoskie)
  • 80 g parmezanu (60 g do pesto + do posypania)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • cytryna (kilka kropel soku z cytryny)

Przygotowanie:

  1. Liście rzodkiewki przepłukać i osuszyć.
  2. Wrzucić do blendera i dodać resztę składników: oliwę, posiekane orzechy, starty parmezan, posiekane ząbki czosnku.
  3. Dodać trochę soku z cytryny i sól.
  4. Zmiksować do uzyskania jednolitej pasty.
  5. Ugotować makaron al dente i wymieszać go z pesto.
  6. Podawać posypane startym parmezanem.

Smacznego!!

Powrót na górę