

Tydzień temu przeprowadziliśmy warsztaty „Zero waste” dla uczniów z wrocławskiego technikum, podczas których mieli oni okazję wysłuchać wykładu o przeciwdziałaniu marnowania żywności oraz sami poeksperymentować z nami w kuchni. Przepisy były skonstruowane tak, aby żadna jadalna część warzyw i owoców nie trafiła do kosza. Niektóre receptury spotkały się z niemałym zaskoczeniem zarówno użytych części roślin jak i smaku potrawy. Czy kiedykolwiek użyliście liści rzodkiewki w swojej kuchni? Jeśli jeszcze nie to koniecznie następnym razem zamiast je wyrzucić ugotujcie ten pyszny, aromatyczny makaron!!
Ilość: 4-5 porcji; Czas: 15-20 minut
Składniki:
- makaron spaghetti 500 g
- liście z 4 pęczków rzodkiewki
- 200 ml oliwy
- 40 g orzechów (piniowe lub włoskie)
- 80 g parmezanu (60 g do pesto + do posypania)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- cytryna (kilka kropel soku z cytryny)
Przygotowanie:
- Liście rzodkiewki przepłukać i osuszyć.
- Wrzucić do blendera i dodać resztę składników: oliwę, posiekane orzechy, starty parmezan, posiekane ząbki czosnku.
- Dodać trochę soku z cytryny i sól.
- Zmiksować do uzyskania jednolitej pasty.
- Ugotować makaron al dente i wymieszać go z pesto.
- Podawać posypane startym parmezanem.
Smacznego!!