Placki jogurtowe z bananem + wykorzystanie skórek po bananach

Placki jogurtowe z bananem + wykorzystanie skórek po bananach

Kolejny przepis wykorzystany w czasie warsztatów „Zero waste” to puszyste placuszki z bananem. Aby nic się nie zmarnowało ze skórek po bananie zrobiliśmy chrupiący „bekon”. Nie wyrzucaj, wykorzystaj!!

Ilość: 16 szt.; Czas: 15 min

Składniki:

  • 2 banany (dojrzałe)
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 170 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego lub zwykłego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem za pomocą rózgi lub widelca.
  2. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  3. Przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę bez grudek mąki.
  4. Rozgrzać patelnię (naleśnikową lub z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
  5. Smażyć na niezbyt dużym ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Można smażyć beztłuszczowo lub z małą ilością masła na patelni.
  6. Mniej więcej w połowie lub jeszcze przed przewróceniem placków na drugą stronę wcisnąć w surowe ciasto po 3 plasterki banana na 1 placka.
  7. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia (ok. 3 minuty) na umiarkowanym ogniu. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.

*Wykorzystanie skórek po bananach:

Potrzebne składniki: 2 skórki z bananów (mocno dojrzałych), 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu), 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, 1 łyżeczka oleju

Wykonanie: Usunąć skórki z bananów i rozerwać na około 4 paski. Łyżką delikatnie zeskrobać wewnętrzną część pozostawiając tylko cienką skórkę. Przygotować marynatę mieszając wszytskie składniki ze sobą. Do marynaty włożyć skóki, tak aby były równomiernie przykryte. Marynuj min. 10 minut, a zdecydowanie lepiej kilka godzin. Zamarynowane skórki smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsącz na ręczniku papierowym i zostaw do wystygnięcia – staną się bardziej chrupiące!

„Bekon” ze skórek z bananów z krążkami z kalmarów

Smacznego!!

Powrót na górę