

Trochę meksykańskiego smaku w bezglutenowej wersji, różnorodność kolorów na talerzu aż zachęca do skosztowania tej pysznej potrawy.
Ilość: 6-8 wrapy
BEZGLUTENOWE TORTILLE
Składniki:
- 120 g mąki owsianej
- 40 g mąki ryżowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 20 g zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki oliwy
- 240 g wrzątku
- 2 szczypty soli (lub do smaku)
Przygotowanie:
- W misce umieszczamy wszystkie suche składniki.
- Wrzątek odmierzamy w osobnym kubeczku.
- Do suchych składników dodajemy łyżkę oleju a następnie wlewamy wrzątek. Szybko mieszamy najpierw łyżką, a później dłonią. Ciasto należy dokładnie zagnieść, żeby nie pozostały grudki. Przykrywamy i odstawiamy na około 2-5 minut.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 3-4 części (u mnie 3 kawałki, każdy po około 80 gramów).
- Podsypując stolnicę/matę sporą ilością mąki (polecam skrobię) rozwałkowujemy każdy kawałek na cienki placek. Pozostałe niewałkowane części trzymamy pod przykryciem, żeby nie wyschły.
- Cienki placek przenosimy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony 1-2 minuty. Patelnia ma być porządnie rozgrzana, ale nie oznacza to, smażenia na maksymalnej mocy – u mnie moc 6-7 na 9. Gotową tortillę przenosimy na talerz wyłożony ściereczką kuchenną i przykrywamy.
- Z każdym plackiem postępujemy tak samo. Usmażone wrapy trzymamy przykryte ściereczką 10-15 minut. Po tym czasie placki powinny być jeszcze bardziej elastyczne.
SAŁATKA/WKŁAD DO TORTILLI
Składniki:
- 1/8 główki czerwonej kapusty
- marchewka
- pół małej puszki kukurydzy
- puszka ciecierzycy
- pół opakowania pomidorków koktajlowych
- jogurt naturalny
- suszona wędzona papryka
- zioła prowansalskie
- suszony czosnek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, w międzyczasie ciecierzycę odcedzamy i przepłukujemy (warto nie wylewać zalewy z ciecierzycy/ aquafaby i zachować do innych przepisów) a następnie z odrobiną oliwy obtaczamy w przyprawach. Ciecierzycę pieczemy do uzyskania wybranej chrupkości.
- Warzywa kroimy a w miseczce łącząc jogurt z przyprawami uzyskujemy sos.
- Gotową sałatkę łączymy z sosem i zawijamy w tortille w dowolny sposób.
Smacznego!!