Bezglutenowe wrapy z warzywną sałatką

Trochę meksykańskiego smaku w bezglutenowej wersji, różnorodność kolorów na talerzu aż zachęca do skosztowania tej pysznej potrawy.

Ilość: 6-8 wrapy

BEZGLUTENOWE TORTILLE

Składniki:

  • 120 g mąki owsianej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oliwy
  • 240 g wrzątku
  • 2 szczypty soli (lub do smaku)

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy wszystkie suche składniki.
  2. Wrzątek odmierzamy w osobnym kubeczku.
  3. Do suchych składników dodajemy łyżkę oleju a następnie wlewamy wrzątek. Szybko mieszamy najpierw łyżką, a później dłonią. Ciasto należy dokładnie zagnieść, żeby nie pozostały grudki. Przykrywamy i odstawiamy na około 2-5 minut.
  4. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 3-4 części (u mnie 3 kawałki, każdy po około 80 gramów).
  5. Podsypując stolnicę/matę sporą ilością mąki (polecam skrobię) rozwałkowujemy każdy kawałek na cienki placek. Pozostałe niewałkowane części trzymamy pod przykryciem, żeby nie wyschły.
  6. Cienki placek przenosimy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony 1-2 minuty. Patelnia ma być porządnie rozgrzana, ale nie oznacza to, smażenia na maksymalnej mocy – u mnie moc 6-7 na 9. Gotową tortillę przenosimy na talerz wyłożony ściereczką kuchenną i przykrywamy.
  7. Z każdym plackiem postępujemy tak samo. Usmażone wrapy trzymamy przykryte ściereczką 10-15 minut. Po tym czasie placki powinny być jeszcze bardziej elastyczne.

SAŁATKA/WKŁAD DO TORTILLI

Składniki:

  • 1/8 główki czerwonej kapusty
  • marchewka
  • pół małej puszki kukurydzy
  • puszka ciecierzycy
  • pół opakowania pomidorków koktajlowych
  • jogurt naturalny
  • suszona wędzona papryka
  • zioła prowansalskie
  • suszony czosnek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, w międzyczasie ciecierzycę odcedzamy i przepłukujemy (warto nie wylewać zalewy z ciecierzycy/ aquafaby i zachować do innych przepisów) a następnie z odrobiną oliwy obtaczamy w przyprawach. Ciecierzycę pieczemy do uzyskania wybranej chrupkości.
  2. Warzywa kroimy a w miseczce łącząc jogurt z przyprawami uzyskujemy sos.
  3. Gotową sałatkę łączymy z sosem i zawijamy w tortille w dowolny sposób.

Smacznego!!

Powrót na górę