„Zmiksowany” domowy chleb bezglutenowy

Chrupiąca skórka, niesamowity aromat w kuchnii i mięciutkie wnętrze takie słowa przychodzą na myśl po upieczeniu tego chleba. Możesz osiągnąć taki efekt bez glutenu w środku. Zachęcamy do wypróbowania nie tylko osoby na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki gryczanej (lub jaglanej)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 10 g mielonego siemienia lnianego
  • 20 g całego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 450 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalne dodatki: pestki słonecznika, pestki dynii lub sezamu

Przygotowanie:

  1. Aktywacja drożdży – do ciepłej wody dodaj cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić.
  2. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię, siemie lniane i sól.
  3. Wlej rozpuszczone drożdże wymieszaj, a następnie wyrób ciasto – powinno być dość klejące.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 45-60 minut do wyrośnięcia.
  5. Po wyrośnięciu przełóż do natłuszczonej formy, wygładź wierzch zwilżoną dłonią i posyp np. pestkami słonecznika.
  6. Piecz w 190°C przez 50-60 minut z dodatkiem pary wodnej aż skórka będzie złocista i chrupiąca.
  7. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź na kratce.

Smacznego!!

Powrót na górę