

Chrupiąca skórka, niesamowity aromat w kuchnii i mięciutkie wnętrze takie słowa przychodzą na myśl po upieczeniu tego chleba. Możesz osiągnąć taki efekt bez glutenu w środku. Zachęcamy do wypróbowania nie tylko osoby na diecie bezglutenowej.
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 200 g mąki gryczanej (lub jaglanej)
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 10 g mielonego siemienia lnianego
- 20 g całego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 450 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalne dodatki: pestki słonecznika, pestki dynii lub sezamu
Przygotowanie:
- Aktywacja drożdży – do ciepłej wody dodaj cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić.
- W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię, siemie lniane i sól.
- Wlej rozpuszczone drożdże wymieszaj, a następnie wyrób ciasto – powinno być dość klejące.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 45-60 minut do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu przełóż do natłuszczonej formy, wygładź wierzch zwilżoną dłonią i posyp np. pestkami słonecznika.
- Piecz w 190°C przez 50-60 minut z dodatkiem pary wodnej aż skórka będzie złocista i chrupiąca.
- Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź na kratce.
Smacznego!!