Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy

Ciecierzyca w słodkiej odsłonie? Tak, to możliwe i w dodatku zaskakująco smaczne!! Bez glutenu, bez rafinowanego cukru, a do tego pełne wartości odżywczych. Ciekawy sposób na wprowadzenie większej ilości nasion strączkowych do diety.

Ilość: ok. 15 sztuk

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki – odsączyć i przepłukać wodą)
  • 40 g zmielonych orzechów pekan
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 1/4 szklanki syropu z agawy
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady (ilość wg uznania)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki – oprócz czekolady – przełóż do miski lub naczynia blendera i zblenduj porządnie na gładką masę. Konsystencja będzie przypominać gęsty hummus.
  2. Dodaj pokrojoną w małe kawałki czekoladę i wymieszaj.
  3. Nabierając ciasto małą łyżką formuj okrągłe ciasteczka lekko spłaszając je dłońmi. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby ciasteczka nie były zbyt grube – wtedy spalą się z wierzchu, a w środku nie upieką.
  4. Piecz je w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C przez około 10-15 minut, kontrolując moment, w którym ciastka zaczną się rumienić. Powinny odchodzić od papieru, a patyczek w nie wetknięty będzie suchy. Można potrzymać je dłużej by były bardziej chrupiące, ale uwaga, by ich nie spalić.
  5. Gotowe ciastka odstaw do ostygnięcia.

Smacznego!!

Powrót na górę