

Boczniaki w aromatycznej marynacie to eksplozja smaku, idealny dodatek do makaronu czy ryżu. Są one źródłem białka roślinnego i błonnika oraz mają przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości. Proste, szybkie i pełne wartości odżywczych danie, koniecznie do wypróbowania!
Składniki:
- boczniaki – ok. 300-400g
- marchewka – 3 małe
- orzechy nerkowca – 1 garść
- papryczka chili – 1/3 niewielkiej sztuki (można więcej, jeśli ktoś lubi ostre, bo w takiej ilości nie dodaje ostrości, tylko smaku)
- makaron chow mein – 250g (lub makaron ryżowy)
- por – ok. 50g
- jarmuż – ok. 150g
- oliwa z oliwek – ok. 1 łyżka
- sól – szczypta
Marynata:
- sos sojowy ciemny – 2 łyżki
- syrop klonowy – 1 łyżka
- sos sezamowy – 1 łyżeczka
- sos ostrygowy – 1 łyżeczka
- ocet ryżowy – 1 łyżeczka
- czosnek – 2 ząbki
Przygotowanie:
- Przygotowujemy marynatę: składniki marynaty mieszamy razem w misce.
- Makaron chow mein (lub ryżowy) przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
- Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek i wrzucamy do marynaty na minimum 10 minut. Im dłużej się marynują, tym lepiej.
- Pieczemy jarmuż: liście odrywamy od łodygi, wykładamy na blaszkę, kropimy oliwą i oprószamy szczyptą soli. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 5-7 minut lub aż zrobią się chrupkie, ale nie będą spalone. (*Jeśli część jarmużu nie będzie chrupiąca, możemy wyjąć upieczoną część, a resztę wsadzić z powrotem do piekarnika lub dodać ją na patelnię, na której smażymy danie, razem z porem.)
- Marchewkę kroimy w julienne. Chili kroimy w cienkie plasterki.
- Na mocno rozgrzaną patelnię z 1-2 łyżkami oliwy wrzucamy boczniaki i przesmażamy je około 5-7 minut.
- Dodajemy marchewkę i smażymy, aż lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca.
- Dodajemy pora i chili (oraz te fragmenty jarmużu, które nie zrobiły się chrupkie w piekarniku). Smażymy aż por lekko się skarmelizuje.
- Dodajemy orzechy nerkowca (możemy je wcześniej dodatkowo podprażyć na suchej patelni).
- Smażymy, aż wszystkie składniki lekko się rozpadną i będą stanowiły spójną całość.
- Dodajemy makaron, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy całe danie.
- Skrapiamy sokiem z limonki/cytryny.
- Opcjonalnie podajemy z cząstkami limonki/cytryny.
Smacznego!!