Boczniaki w azjatyckim stylu

Boczniaki w aromatycznej marynacie to eksplozja smaku, idealny dodatek do makaronu czy ryżu. Są one źródłem białka roślinnego i błonnika oraz mają przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości. Proste, szybkie i pełne wartości odżywczych danie, koniecznie do wypróbowania!

Składniki:

  • boczniaki – ok. 300-400g
  • marchewka – 3 małe
  • orzechy nerkowca – 1 garść 
  • papryczka chili – 1/3 niewielkiej sztuki (można więcej, jeśli ktoś lubi ostre, bo w takiej ilości nie dodaje ostrości, tylko smaku)
  • makaron chow mein – 250g (lub makaron ryżowy)
  • por – ok. 50g
  • jarmuż – ok. 150g
  • oliwa z oliwek – ok. 1 łyżka
  • sól – szczypta

Marynata:

  • sos sojowy ciemny – 2 łyżki
  • syrop klonowy – 1 łyżka 
  • sos sezamowy – 1 łyżeczka 
  • sos ostrygowy – 1 łyżeczka
  • ocet ryżowy – 1 łyżeczka
  • czosnek – 2 ząbki 

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy marynatę: składniki marynaty mieszamy razem w misce.
  2. Makaron chow mein (lub ryżowy) przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
  3. Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek i wrzucamy do marynaty na minimum 10 minut. Im dłużej się marynują, tym lepiej.
  4. Pieczemy jarmuż: liście odrywamy od łodygi, wykładamy na blaszkę, kropimy oliwą i oprószamy szczyptą soli. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 5-7 minut lub aż zrobią się chrupkie, ale nie będą spalone. (*Jeśli część jarmużu nie będzie chrupiąca, możemy wyjąć upieczoną część, a resztę wsadzić z powrotem do piekarnika lub dodać ją na patelnię, na której smażymy danie, razem z porem.)
  5. Marchewkę kroimy w julienne. Chili kroimy w cienkie plasterki. 
  6. Na mocno rozgrzaną patelnię z 1-2 łyżkami oliwy wrzucamy boczniaki i przesmażamy je około 5-7 minut. 
  7. Dodajemy marchewkę i smażymy, aż lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca. 
  8. Dodajemy pora i chili (oraz te fragmenty  jarmużu, które nie zrobiły się chrupkie w piekarniku). Smażymy aż por lekko się skarmelizuje. 
  9. Dodajemy orzechy nerkowca (możemy je wcześniej dodatkowo podprażyć na suchej patelni). 
  10. Smażymy, aż wszystkie składniki lekko się rozpadną i będą stanowiły spójną całość. 
  11. Dodajemy makaron, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy całe danie. 
  12. Skrapiamy sokiem z limonki/cytryny. 
  13. Opcjonalnie podajemy z cząstkami limonki/cytryny.

Smacznego!!

Powrót na górę