

Ochota na „coś słodkiego” ale jednocześnie pożywnego? Ten przepis to ratunek w takich sytuacjach, ekspresowe i pyszne ciacho, a w dodatku bezglutenowe. Idealne połączenie z popołudniową kawką!!
Składniki:
- ciecierzyca 400g
- śliwki suszone 100g
- daktyle suszone 170g
- tahini 160g
- mąka z ciecierzycy 160g (jeśli nie potrzebujesz wersji bezglutenowej może być zwykła)
- nasiona chia 4 łyżki
- mrożone wiśnie 100g
- 2 laski wanilii/ekstrakt waniliowy
- syrop klonowy 1 łyżka
- kakao pół szklanki
- olej rzepakowy 6 łyżek
- przyprawa do piernika 3 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu.
- Rozgotuj daktyle i śliwki.
- Dodaj tahini, kakao, mąkę z ciecierzycy, olej i nasiona chia, a następnie syrop klonowy, przyprawę do piernika, laskę wanilii oraz proszek do pieczenia.
- Wskazówka: jeśli ciasto będzie się mało kleić możesz dodać aquafaby (wody po gotowaniu ciecierzycy).
- Zblenduj całość na jednolitą masę.
- Dodaj na wierzch mrożone wiśnie.
- Piecz 30 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!!