A’la brownie z ciecierzycy

Ochota na „coś słodkiego” ale jednocześnie pożywnego? Ten przepis to ratunek w takich sytuacjach, ekspresowe i pyszne ciacho, a w dodatku bezglutenowe. Idealne połączenie z popołudniową kawką!!

Składniki:

  • ciecierzyca 400g
  • śliwki suszone 100g
  • daktyle suszone 170g 
  • tahini 160g
  • mąka z ciecierzycy 160g (jeśli nie potrzebujesz wersji bezglutenowej może być zwykła)
  • nasiona chia 4 łyżki
  • mrożone wiśnie 100g
  • 2 laski wanilii/ekstrakt waniliowy 
  • syrop klonowy 1 łyżka
  • kakao pół szklanki
  • olej rzepakowy 6 łyżek
  • przyprawa do piernika 3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu.
  2. Rozgotuj daktyle i śliwki.
  3. Dodaj tahini, kakao, mąkę z ciecierzycy, olej i nasiona chia, a następnie syrop klonowy, przyprawę do piernika, laskę wanilii oraz proszek do pieczenia.
  4. Wskazówka: jeśli ciasto będzie się mało kleić możesz dodać aquafaby (wody po gotowaniu ciecierzycy).
  5. Zblenduj całość na jednolitą masę. 
  6. Dodaj na wierzch mrożone wiśnie.
  7. Piecz 30 minut w 180 stopniach C.

Smacznego!!

Powrót na górę