

W ten czwartek (03.04.2025 r.) odbyły się na naszym uniwersytecie Dni Otwarte, podczas których uczniowie szkół średnich mieli okazję porozmawiać ze studentami o sprawach uczelnianych i nie tylko. Odwiedzali tłumnie nasze stoisko, gdzie mogli wypełnić ankietę na temat spożywania śniadań i w nagrodę kosztowali pyszności, które przygotowaliśmy. Wszystkie przepisy pojawią się na naszym blogu a jako pierwsze wrzucamy babeczki jajeczne na słono z warzywami.
Ilość: 48 sztuk
Składniki:
- mąka żytnia razowa (typ 2000) – 4 szklanki
- płatki owsiane zmielone – 12 łyżek
- jaja – 12 sztuk
- jogurt naturalny – 15 łyżek (ok. 150 g)
- papryka – 2 sztuki
- pomidory suszone (odsączone)
- szpinak – 300 g (lub mrożony szpinak)
- proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
- ulubione przyprawy
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Paprykę posiekaj w drobną kostkę. Szpinak posiekaj w paski.
- Jaja roztrzep z jogurtem naturalnym – dopraw masę do smaku.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Masą napełnij foremki do muffinek wyłożone papierem do pieczenia (nie jest to konieczne w przypadku foremek silikonowych) i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Smacznego!!