Wytrawne babeczki

W ten czwartek (03.04.2025 r.) odbyły się na naszym uniwersytecie Dni Otwarte, podczas których uczniowie szkół średnich mieli okazję porozmawiać ze studentami o sprawach uczelnianych i nie tylko. Odwiedzali tłumnie nasze stoisko, gdzie mogli wypełnić ankietę na temat spożywania śniadań i w nagrodę kosztowali pyszności, które przygotowaliśmy. Wszystkie przepisy pojawią się na naszym blogu a jako pierwsze wrzucamy babeczki jajeczne na słono z warzywami.

Ilość: 48 sztuk

Składniki:

  • mąka żytnia razowa (typ 2000) – 4 szklanki
  • płatki owsiane zmielone – 12 łyżek
  • jaja – 12 sztuk
  • jogurt naturalny – 15 łyżek (ok. 150 g)
  • papryka – 2 sztuki
  • pomidory suszone (odsączone)
  • szpinak – 300 g (lub mrożony szpinak)
  • proszek do pieczenia – 4 łyżeczki
  • ulubione przyprawy
  • sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Paprykę posiekaj w drobną kostkę. Szpinak posiekaj w paski.
  2. Jaja roztrzep z jogurtem naturalnym – dopraw masę do smaku.
  3. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  4. Masą napełnij foremki do muffinek wyłożone papierem do pieczenia (nie jest to konieczne w przypadku foremek silikonowych) i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.

Smacznego!!

Powrót na górę