Kanapeczki z chleba z niskim IG

Następnym przysmakiem, który zaserwowaliśmy na Dniach Otwartych UPWR były kanapeczki z chleba własnego wypieku. Swoimi kolorami przyciągały wzrok i szybko schodziły. Przepis jest prosty w wykonaniu a chlebek tak chrupiący, że nie będziecie się mogli od niego oderwać.

Składniki:

CHLEB Z NISKIM IG

  • mąka żytnia (typ 1850 – 2000) – 260 g
  • mąka pszenna (typ 1850 – 2000) – 260 g
  • woda – 2 szklanki
  • drożdże świeże – 30 g
  • siemię lniane – 40 g
  • pestki dyni – 40 g
  • pestki słonecznika – 40 g
  • sól – 5 g

DODATKI DO KANAPEK – pasta z sera twarogowego + warzywa

  • ser twarogowy – 1 kostka (200 g)
  • bazylia posiekana – 1 pęczek
  • kolendra posiekana – 1 łyżka
  • podprażone migdały – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz – do smaku
  • ulubione warzywa na wierzch kanapek (np. pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórek, papryka)

Przygotowanie:

  1. Do naczynia wsypać mąki, siemię lniane, pestki dyni, ziarna słonecznika, drożdże i sól rozpuszczone w wodzie.
  2. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut i gotowe wstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut (temp. około 32 stopnie C, wilgotność około 75%).
  3. Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
  4. Przekładamy do natłuszczonej formy i wyrównujemy wilgotną dłonią/ szpatułką.
  5. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  6. Pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach C, do suchego patyczka.
  7. Wszystkie składniki na pastę z twarogu łączymy dobrze ze sobą rozgniatając widelcem i mieszając je.
  8. Upieczony chleb studzimy na kratce i smarujemy twarożkiem lub hummusem. Podajemy z pokrojonymi warzywami.

Smacznego!!

Powrót na górę