

Dieta low FODMAP to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu produktów zawierających FODMAP, czyli fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. Dieta ta jest pomocna przy łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego (IBS).
Zaproponowane ciasto ma niską zawartość FODMAP oraz jest bezglutenowe. Ziemniaki kojarzą się głównie z typowo polskim obiadem, ale jak widać można je również umieścić w cieście na słodko. Przepis jest świetny nie tylko dla osób przestrzegających tej diety, lecz także dla nas wszystkich. Sprawdźcie sami!!
Składniki:
CIASTO:
- 60 g masła bez laktozy
- 40g oliwy z oliwek
- 100 g jogurtu naturalnego bez laktozy
- 10 łyżek cukru lub innego słodzika
- 4 jajka
- 120 g mąki jaglanej lub kaszy jaglanej
- 25 g mąki migdałowej
- 250 g utłuczonych ziemniaków
- starta drobno skórka z 3 cytryn
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli masz celiakię)
POLEWA – LEMON CURD:
- duże jajko
- żółtko
- 80g drobnego cukru
- 40 g masła
- skórka starta i sok wyciśnięty z cytryn
*opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
CIASTO:
- Najlepiej zacząć od ugotowania ziemniaków. Tłuczemy je najlepiej na gorąco a następnie używamy schłodzonych do przepisu.
- Jeśli nie posiadamy mąki jaglanej to możemy wytworzyć ją sami – wystarczy przyprażyć kaszę jaglaną a potem zblendować.
- Zmiksuj razem masło z oliwą a następnie ze słodzikiem aż będą miały lżejszą konsystencję. Dodawaj jajka, po jednym naraz i kontynuuj miksowanie. Na koniec dodaj mąkę, utłuczone zimne ziemniaki, startą skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
- Przełóż gotową masę do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku przez 40 – 45 minut albo do czasu aż patyczek włożony do środka ciasta wyjdzie czysty.
- Wystudź ciasto w formie przez około 10 minut. Następnie obróć ciasto do góry nogami.
POLEWA – LEMON CURD:
- Cytrynę (najlepiej niewoskowaną, ekologiczną) wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę zetrzeć.
- W niedużej szklanej misce roztrzepać jajko, żółtko i cukier, do połączenia.
- W garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień i na garnku postawić miskę. Podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Praktycznie od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zgęstnienia kremu i osiągnięcia punktu wrzenia. Natychmiast zdjąć z palnika by uniknąć zwarzenia się kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy – przetrzeć przez sitko.
- Dodać skórkę z cytryny i wymieszać.
- Nastepnie wylać na ciasto.
- Opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!!