Ciasto cytrynowe z ziemniakami

Dieta low FODMAP to sposób odżywiania, który polega na ograniczeniu produktów zawierających FODMAP, czyli fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. Dieta ta jest pomocna przy łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego (IBS). 

Zaproponowane ciasto ma niską zawartość FODMAP oraz jest bezglutenowe. Ziemniaki kojarzą się głównie z typowo polskim obiadem, ale jak widać można je również umieścić w cieście na słodko. Przepis jest świetny nie tylko dla osób przestrzegających tej diety, lecz także dla nas wszystkich. Sprawdźcie sami!!

Składniki:

CIASTO:

  • 60 g masła bez laktozy 
  • 40g oliwy z oliwek
  • 100 g jogurtu naturalnego bez laktozy
  • 10 łyżek cukru lub innego słodzika 
  • 4 jajka
  • 120 g mąki jaglanej lub kaszy jaglanej 
  • 25 g mąki migdałowej
  • 250 g utłuczonych ziemniaków 
  • starta drobno skórka z 3 cytryn
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli masz celiakię)

POLEWA – LEMON CURD:

  • duże jajko
  • żółtko
  • 80g drobnego cukru
  • 40 g masła
  • skórka starta i sok wyciśnięty z cytryn

*opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

CIASTO:

  1. Najlepiej zacząć od ugotowania ziemniaków. Tłuczemy je najlepiej na gorąco a następnie używamy schłodzonych do przepisu. 
  2. Jeśli nie posiadamy mąki jaglanej to możemy wytworzyć ją sami – wystarczy przyprażyć kaszę jaglaną a potem zblendować. 
  3. Zmiksuj razem masło z oliwą a następnie ze słodzikiem aż będą miały lżejszą konsystencję. Dodawaj jajka, po jednym naraz i kontynuuj miksowanie. Na koniec dodaj mąkę, utłuczone zimne ziemniaki, startą skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia.  Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Przełóż gotową masę do przygotowanej formy. Piecz w piekarniku przez 40 – 45 minut albo do czasu aż patyczek włożony do środka ciasta wyjdzie czysty.
  5. Wystudź ciasto w formie przez około 10 minut. Następnie obróć ciasto do góry nogami. 

POLEWA – LEMON CURD:

  1. Cytrynę (najlepiej niewoskowaną, ekologiczną) wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę zetrzeć.
  2. W niedużej szklanej misce roztrzepać jajko, żółtko i cukier, do połączenia.
  3. W garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień i na garnku postawić miskę. Podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Praktycznie od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zgęstnienia kremu i osiągnięcia punktu wrzenia. Natychmiast zdjąć z palnika by uniknąć zwarzenia się kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy – przetrzeć przez sitko.
  4. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać.
  5. Nastepnie wylać na ciasto.
  6. Opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!!

Powrót na górę