

Kremowe risotto z dynią i kurczakiem – comfort food w wersji low FODMAP!
To danie to idealne połączenie delikatnych smaków, kremowej konsystencji i jesiennych aromatów – a do tego łagodne dla brzucha! Został użyty jogurt bez laktozy (można też zastąpić jogurtem roślinnym), dzięki czemu risotto jest aksamitne. Dynia nadaje mu słodyczy, a soczysty kurczak uzupełnia całość białkiem.
Bez cebuli, bez czosnku – dzięki czemu będzie dobrze tolerowane przez osoby z problemami jelitowymi!!
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- bulion warzywny – 500 ml (2 marchewki, 1 pietruszka)
- ryż biały/ ryż do risotto – 1,5 szkl.
- puree z dyni hokkaido – 1 szkl.
- jogurt bez laktozy/ jogurt roślinny – 1 opakowanie
- filet z kurczaka – 200 g
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- szpinak – 2 garście
- przyprawy: sól, kurkuma, oregano, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Przygotowanie bulionu warzywnego: marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
- Dynie przekrój na pół, wydrąż pestki i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 30-45 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia, zblenduj na gładką masę z dodatkiem wody. *Niewykorzystaną część puree możesz zamrozić lub wykorzystać w innym przepisie.
- Fileta z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawami. Podsmaż na 1 łyżce oleju rzepakowego. Podsmażonego kurczaka przełóż na talerz.
- Na rozgrzany olej wsyp ryż i chwilę go podgrzewaj, cały czas mieszając. Po około 5 minutach, dodaj pół ugotowanego bulionu warzywnego, puree z dyni, jogurt oraz kurczaka. Całość dokładnie wymieszaj. Ogrzewaj około 20 minut co jakiś czas dodając chochlę pozostałego bulionu i mieszając aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn.
- Pod koniec gotowania dodaj świeży szpinak i całość wymieszaj.
Smacznego!!