

Deser, który nie podnosi gwałtownie poziomu cukru, a mimo to bardzo dobrze smakuje? Spróbuj tej szarlotki migdałowo-razowej! Upieczona na bazie mąki migdałowej i razowej, ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzi się również w diecie osób z cukrzycą czy tych, którzy chcą jeść zdrowiej bez rezygnacji z przyjemności.
Słodycz jabłek idealnie współgra z aromatycznym cynamonem, a całość dopełnia delikatna, orzechowa nuta. Klasyczne połączenie w nowoczesnym, zdrowszym wydaniu – bo kto powiedział, że trzeba wybierać między smakiem a zdrowiem?
Składniki:
- 200 g mąki pszennej razowej
- 200 g masła
- 100 g ksylitolu
- ok. 800 g jabłek
- 150 g mielonych migdałów
- 50 g płatków migdałowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Masło, mąke, ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały zmiksuj razem na kruszonkę.
- Ciasto wyłóż na blaszkę (zostawiając 1/4 ciasta na ktuszonkę na wierzchu, posyp płatkami migdałowymi i oprusz mąką ziemniaczaną.
- Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki a następnie w plasterki.
- Rozłóż jabłka na wyłożonym w blaszce spodzie i posyp pozostałą kruszonką.
- Piecz w 180°C przez ok. 50-60 minut kontrolując zabrązowienie góry ciasta.
Smacznego!!