

Jeśli kochasz kremowe sosy to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Delikatny łosoś, aromatyczny sos z masła i białego wina, a do tego pełnoziarnisty makaron, który dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu będzie świetnym wyborem także dla osób z cukrzycą.
To danie łączy wyrafinowany smak z wartościowym składem. Idealne na codzienny obiad albo kolację, która robi wrażenie!!!
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 500 g łososia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- 100 g masła
- 400 g groszku (1 puszka)
- sól, pieprz, oregano
- plastry cytryny
- sok z 1/4 cytryny
- makaron pełnoziarnisty
Przygotowanie:
- Łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i włóż do żaroodpornej foremki nasmarowanej oliwą. Oprusz solą, pieprzem, oregano i obłóż plastrami cytryny. Piecz w 220°C przez ok. 15 minut (w zależności od grubości płata).
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Do rondelka wlej białe wino i gotuj na małym ogniu, zredukuj ilość do ok. 100 ml.
- Następnie dodaj zimne masło – w taki sposób powstanie kremowa emulsja maślano-winna.
- Dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Opcjonalnie szczyptę cukru.
- Groszek odcedź z zalewy i opłucz wodą na sitku.
- Upieczonego łososia podziel na kawałki i wszystko razem wymieszaj.

Smacznego!!