Makaron z łososiem w sosie maślano-winnym

Makaron z łososiem w sosie maślano-winnym

Jeśli kochasz kremowe sosy to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Delikatny łosoś, aromatyczny sos z masła i białego wina, a do tego pełnoziarnisty makaron, który dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu będzie świetnym wyborem także dla osób z cukrzycą.

To danie łączy wyrafinowany smak z wartościowym składem. Idealne na codzienny obiad albo kolację, która robi wrażenie!!!

Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 500 g łososia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 g masła
  • 400 g groszku (1 puszka)
  • sól, pieprz, oregano
  • plastry cytryny
  • sok z 1/4 cytryny
  • makaron pełnoziarnisty

Przygotowanie:

  1. Łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i włóż do żaroodpornej foremki nasmarowanej oliwą. Oprusz solą, pieprzem, oregano i obłóż plastrami cytryny. Piecz w 220°C przez ok. 15 minut (w zależności od grubości płata).
  2. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  3. Do rondelka wlej białe wino i gotuj na małym ogniu, zredukuj ilość do ok. 100 ml.
  4. Następnie dodaj zimne masło – w taki sposób powstanie kremowa emulsja maślano-winna.
  5. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Opcjonalnie szczyptę cukru.
  6. Groszek odcedź z zalewy i opłucz wodą na sitku.
  7. Upieczonego łososia podziel na kawałki i wszystko razem wymieszaj.

Smacznego!!

Powrót na górę