Pierogi z burakiem, kaszą i kozim serem

Pierogi z burakiem, kaszą i kozim serem

Kolejna edycja Dni Przyrodników 2025 za nami! W tym roku tematem przewodnim była WODA, więc zainspirowani tym tematem postanowiliśmy stworzyć przepisy, które powstają właśnie przy użyciu wody w różnych stanach skupienia lub potrawy składające się z niej w dużej części. Na wydarzeniu zaprezentowaliśmy pokaz gotowania na żywo połączony z degustacją przygotowanych potraw. Wielkim zachwytem tłumu obeszły się pierogi z burakiem, kaszą i kozim serem, których dzień wcześniej ulepiliśmy 150 sztuk!!

Ilość: ok. 50 pierogów

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 2/3 szklanki wrzącej wody
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 łyżki masła

Farsz:

  • 170 g kaszy gryczanej
  • 5 buraków (średniej wielkości)
  • ok. 170 g twardego sera koziego (np. dojrzewającego)
  • przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie słodka papryka, majeranek lub tymianek
  • 1–2 jajka (zależnie od konsystencji farszu)

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości.
  2. Buraki ugotować w skórce do miękkości.
  3. Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, razem z kozim serem.
  4. Składniki farszu wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem.
  5. We wrzącej wodzie rozpuścić masło z solą. Mąkę przesiać na stolnicy i stopniowo dodawać wrzącą wodę. Ciasto zarabiać nożem. Gdy będzie wystarczająco lepkie, zacząć zarabiać rękami (uważać aby nie było zbyt gorące). 
  6. Ciasto podzielić na dwie części- jedną przykryć ściereczką, drugą rozwałkować i wykrawać okrągłe kształty. Na ciasto nakładać farsz i zlepiać w charakterystyczny kształt pierogów.
  7. Przygotowane pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia.
  8. Podawaj z gestą śmietaną lub masłem.

Smacznego!!

Powrót na górę