

Kolejna edycja Dni Przyrodników 2025 za nami! W tym roku tematem przewodnim była WODA, więc zainspirowani tym tematem postanowiliśmy stworzyć przepisy, które powstają właśnie przy użyciu wody w różnych stanach skupienia lub potrawy składające się z niej w dużej części. Na wydarzeniu zaprezentowaliśmy pokaz gotowania na żywo połączony z degustacją przygotowanych potraw. Wielkim zachwytem tłumu obeszły się pierogi z burakiem, kaszą i kozim serem, których dzień wcześniej ulepiliśmy 150 sztuk!!
Ilość: ok. 50 pierogów
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 2/3 szklanki wrzącej wody
- 1 szczypta soli
- 1,5 łyżki masła
Farsz:
- 170 g kaszy gryczanej
- 5 buraków (średniej wielkości)
- ok. 170 g twardego sera koziego (np. dojrzewającego)
- przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie słodka papryka, majeranek lub tymianek
- 1–2 jajka (zależnie od konsystencji farszu)
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotować do miękkości.
- Buraki ugotować w skórce do miękkości.
- Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, razem z kozim serem.
- Składniki farszu wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem.
- We wrzącej wodzie rozpuścić masło z solą. Mąkę przesiać na stolnicy i stopniowo dodawać wrzącą wodę. Ciasto zarabiać nożem. Gdy będzie wystarczająco lepkie, zacząć zarabiać rękami (uważać aby nie było zbyt gorące).
- Ciasto podzielić na dwie części- jedną przykryć ściereczką, drugą rozwałkować i wykrawać okrągłe kształty. Na ciasto nakładać farsz i zlepiać w charakterystyczny kształt pierogów.
- Przygotowane pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj z gestą śmietaną lub masłem.

Smacznego!!